Ako si vybrať vanilkovú zmrzlinu

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 3.8.2022

Nákup zmrzliny býva veľmi impulzívny a často vyberáme podľa momentálnej chuti. Zmrzliny sú však komplikovanejšie, ako by sme si mohli myslieť. Vyplatí sa preto nepodliehať prvému dojmu a výberu mrazenej pochúťky venovať trochu pozornosti. Nebude to ľahké, okrem špeciálnej terminológie sa budete musieť stretávať aj s oziabajúcimi prstami a srieňovými obalmi. Kvôli celkovému výsledku sa to však oplatí.

Možno by ste to ani nepredpokladali, ale oblasť zmrzlín je zviazaná pomerne dôkladnými legislatívnymi pravidlami. Všetko zásadné o nich nájdete vo vyhláške č. 397/2016 Zb., ktorá sa okrem mliečnych výrobkov a tukov zaoberá aj mrazenými krémami, teda zmrzlinami.

Prvým dôležitým bodom pri výbere vanilkovej zmrzliny je označenie príchuti. Ak chcete mrazený krém s prírodnou vanilkovou arómou, pátrajte po názve „vanilková zmrzlina“. Výrobky ochutené syntetickým vanilínom by mali byť označené slovami „s vanilkovou príchuťou“.

Ďalšie informácie o pôvode vanilkovej vône nájdete v zložení. Prírodná vanilková aróma býva v zložení uvádzaná ako prírodná vanilková aróma alebo vanilkový extrakt. Prírodnú vôňu vanilky môžu do zmrzliny vniesť aj vanilkové struky. Naopak, syntetická aróma býva v zložení uvedená slovami aróma, prípadne vanilková aróma. Trochu zákernou ingredienciou sú extrahované vanilkové struky. Ide o zvyškový produkt z výroby vanilkového extraktu, z ktorého bol vanilín vyťažený. Preto vanilkovú vôňu nespôsobujú a výrobcovia ich používajú, aby malé čierne kúsky struku dodali zmrzline poctivý vanilkový vzhľad.

Na zadnej strane obalu nájdete aj ďalšie zatriedenie zmrzliny, tentoraz podľa druhu a množstva obsiahnutého tuku. Jednotlivé kategórie, ich názvy aj požiadavky na zloženie opäť určuje vyhláška. V prípade vanilkových zmrzlín pripadajú do úvahy tri základné skupiny:

  • Na najvyššej priečke kvalitatívneho rebríčka stoja smotanové zmrzliny. Musia obsahovať aspoň 8 % mliečneho tuku a nesmie sa do nich zámerne pridávať tuk a bielkovina nemliečneho pôvodu.
  • O stupeň nižšie stoja mliečne mrazené krémy. Pri tých sa vyhláška uspokojí len s 2,5 % mliečneho tuku a zároveň musia obsahovať najmenej 6 % mliečnej sušiny. Takisto ako pri smotanovej zmrzline aj tu platí zákaz pridávania bielkovín a tuku iného ako mliečneho pôvodu.
  • Kvalitatívne na poslednom mieste stoja zmrzliny s rastlinným tukom. Na ňu kladie vyhláška jedinú požiadavku a tou je minimálne 5 % obsah rastlinných tukov. Aj pri tejto skupiny zmrzlín však odporúčame čítať zloženie. Niekedy sa do nej z legislatívnych dôvodov dostanú aj špeciálne výrobky, napríklad bezlaktózové, pri ktorých nie je možné mliečny tuk použiť.

Pre úplnosť dodajme, že existujú aj ďalšie druhy zmrzlín – vodové, ovocné a sorbety. Tie neobsahujú tuk a vzájomne sa líšia množstvom obsiahnutej ovocnej zložky.

Predaj zmrzlín podlieha presným hygienickým pravidlám. Zásadné je nepretržité skladovanie pri teplote -18 °C alebo nižšej. Veľkým problémom by pre obchodníka bolo, keby sa zmrzlina roztopila – opakované zmrazenie a následný predaj vyhláška zakazuje.

Všimnite si tiež, koľko zmrzliny si vlastne kupujete. Možno ste zvyknutí kupovať ju „na litre“, a hľadáte na obale informáciu o objeme. Takéto počítanie však nie je pre spotrebiteľa výhodné, pretože objem zmrzliny závisí od množstva našľahaného vzduchu. Navyše, výrobcovia majú voľnú ruku v tom, koľko vzduchu do zmrzliny našľahajú. Spravodlivejšie je preto uvádzať hmotnosť mrazeného krému. Od roku 2014 je to dokonca povinné a na všetkých obaloch by ste mali nájsť množstvo uvedené nielen v litroch, ale aj v gramoch.

Databáze testovaných výrobků

Vanilkové zmrzliny (12 výrobků)
poslední aktualizace: 4.8.2022


Prihlásiť