Pre vás, ktorí pri varení radi šetríte čas, sme pripravili test hovädzích bujónov. Do výberu sme zaradili tak klasické vývary v kockách, ako aj ich modernejšie alternatívy predávané ako pasty v téglikoch a pohároch. Celkovo sa v teste zišlo 17 vzoriek z našich obchodov a ku dvom z nich sme kúpili aj ich náprotivky v Nemecku.
Laboratórium sa zameralo na niekoľko dôležitých kvalitatívnych parametrov, asi najzaujímavejšie výsledky však ukázalo meranie obsahu čistej svalovej bielkoviny, ktorá je ukazovateľom množstva hovädzích mäsových ingrediencií použitých pri výrobe. Dobrou správou je, že sme našli niekoľko skutočne mäsitých vývarov. Medzi jednotlivými výrobkami sa však líšil obsah čistých svalových bielkovín až stonásobne.
Pátrali sme aj po soli a látkach zvýrazňujúcich chuť bujónov. Veľa výrobkov, bohužiaľ, potvrdilo názor, že vývary z kociek môžu byť dosť slané. Ďalšou veľkou témou vreckových polievok − bujóny nevynímajúc − je glutamát. Laboratórium ho našlo vo všetkých vzorkách, lenže vo veľmi rozdielnych koncentráciách. Zatiaľ čo v chemických analýzach zbierali plusové body vývary s nízkym podielom soli aj zvýrazňovačov chuti, pri senzorickom hodnotení to často vyšlo naopak. Výrobkom s oceneným zložením sa darilo pri ochutnávke menej úspešne ako bujónom s tradičnou receptúrou.