Test spodných kuracích stehien 2022

Publikované v časopise 6/2022

Nie náhodou vychádza test dolných kuracích stehien v júni. Podľa obchodníckych štatistík totiž táto časť kurčiat patrí medzi najobľúbenejšie druhy mäsa na grilovanie. Do laboratória sme poslali sedem balení dolných stehien, takzvaných paličiek, aby chemickými a mikrobiologickými analýzami preverili ich kvalitu. Z výsledkov vyplýva jednoduchá rada: kuracie mäso z grilu zložte, až keď je skutočne hotové. Inak totiž môžu hroziť nepríjemné zdravotné problémy.

Milovníci grilovania, ale nielen oni, ocenia test kuracích dolných stehien. Do laboratória sme poslali sedem rôznych balených kuracích stehien. Zaujímala nás ich kvalita a zdravotná neškodnosť.

Kvalitu kuracieho mäsa u nás aj v celej Európskej únii, určuje jednotná obchodná norma. Určuje, na aké časti sa hydinové mäso delí, ako majú tieto časti vyzerať a tiež stráži, aby v mäse nebolo až príliš veľa vody. Všetky spomínané požiadavky sme dali overiť v laboratóriu. Ukázalo sa, že dolné stehná obsahujú toľko vody, koľko majú. Kontrola dôkladnosti ich opracovania však poukázala na isté nedostatky v niekoľkých výrobkoch

Oveľa väčšie problémy sa ukázali pri mikrobiologických skúškach. Pátrali sme po nežiaducich baktériách vypovedajúcich o zdravotnej neškodnosti mäsa a správnej hygiene výroby. Bohužiaľ, zistili sme pritom, že jedna vzorka nedokázala vyhovieť predpísaným limitom na výskyt salmonely.

Posledný súbor analýz overoval, či mäso neobsahuje zvyšky antibiotík, ktoré sa môžu používať iba pri liečbe hydiny a podávať tak, aby sa nevyskytovali v spracovanom mäse. Týmito mikrobiologickými a chemickými skúškami prešli všetky vzorky bez problémov.


Databáze testovaných výrobků

Kuracie spodné stehná (7 výrobků)
poslední aktualizace: 2.6.2022


Prihlásiť