Test hriankovačov 2022

Publikované v časopise 4/2022

Do zlatista opečené plátky chleba majú v obľube milovníci sladkých aj slaných raňajok a hodia sa aj na desiatu či večeru. Rozhodli sme sa po čase opäť otestovať, ako sa hriankovačom darí v ich kráľovskej disciplíne. Do laboratória sme poslali 21 modelov a preverili rýchlosť prípravy aj kvalitu servírovaných hrianok. Ukázalo sa, že dokonale opiecť plátky chleba nie je najľahšia úloha. Dozviete sa tiež, ktoré prístroje sa jednoducho ovládajú a majú kvalitné dielenské spracovanie.

Hriankovač uzrel svetlo sveta už pred viac ako sto rokmi. Prototypy elektrických zariadení na opekanie chleba sa začínali objavovať už na konci 19. storočia v období vynálezov prvých spotrebičov. Hriankovač s charakteristickým vyskakovacím mechanizmom predstavil prvýkrát v roku 1919 Američan Charles Strite. Odvtedy si postupne našiel cestu do domovov na celom svete a môžeme ho považovať za jeden z najobľúbenejších a najrozšírenejších kuchynských pomocníkov.

Dnes si môžete kúpiť hriankovače v mnohých farebných variáciách, v modernom aj retro dizajne. Niektoré sa chvália arzenálom rôznorodých funkcií, iné sú skromnejšie. Štandardom väčšiny modelov je vyberateľná tácka na omrvinky. S opekaním rozmernejšieho pečiva vám pomôže horná mriežka, umiestnená nad  otvormi na opekanie. Pokiaľ v širokej ponuke tápete, mohli by vám s výberom pomôcť výsledky nášho testu.

Umenie opekať

Najdôležitejšou skúškou je prirodzene opekanie hrianok. Pri nej používame svetlý krájaný hriankový chlieb v čerstvej aj mrazenej podobe. Každý z modelov má za úlohu opekať postupne tri várky. Laboratórni experti merali, ako dlho príprava trvá, posudzovali, či majú chleby správny farebný odtieň a či sú rovnomerne opečené. Žiaduce je, aby spotrebiteľ dostal hotové hrianky na tanier čo najrýchlejšie, ale nemalo by to byť na úkor kvality.

Viac informácií a kompletné výsledky nájdete v aktuálnom teste.


Testované výrobky - topinkovače (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Hriankovače (37 výrobků)
poslední aktualizace: 31.3.2022


Prihlásiť