Ako testujeme detské príkrmy

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • výživové hodnoty: 30 %
  • senzorické hodnotenie: 30 %
  • kvalita surovín a spracovanie: 20 %
  • nežiaduce látky: 10 %
  • obal a deklarácia: 10 %

Výživové hodnoty

Podiel a zloženie tukov sme merali pomocou extraktora SOXTEC. Cukry sme stanovili metódou HPLC/RID. Obsah bielkovín sme zisťovali Kjeldahlovou metódou. Obsah soli sme stanovili na základe obsahu sodíka po mineralizácii metódou AAS. Vlákninu sme stanovila enzymaticky metódou gravimetrie. Pri hodnotení výživových hodnôt sme sa inšpirovali vyhláškou č. 54/2004 Zb.

Senzorické hodnotenie

Štyria skúsení rodičia hodnotili chuť, vôňu, konzistenciu a ďalšie parametre výrobkov.

Kvalita surovín a spracovanie

Kvalita paradajok bola hodnotená spektrofotometricky na zariadení Minolta CM-5.

Šetrnosť spracovania sme zisťovali pomocou detekcie prítomnosti hydroxymethylfurfuralu a furfuralu metódou HPLC/DAD.

Antioxidačnú aktivitu (DPPH) sme stanovili spektrofotometricky.

Nežiaduce látky

V laboratóriu sme merali pomocou metódy LC-MS/MS prítomnosť alternatívnych mykotoxínov a pomocou metód LC-MS/MS a GC-MS/MS obsah pesticídov.

Obal a deklarácia

Presnosť výživových údajov, biocertifikáciu a obsah mäsa sme hodnotili na základe informácií z obalov výrobkov.

Prihlásiť