Ako hodnotíme
Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.
- fyz. chem. parametre: 30 %
- obsah tuku: 30 %
- senzorické hodnotenie: 30 %
- obal a deklarácia: 10 %
Obsah tuku sme zisťovali gravimetricky. Zastúpenie jednotlivých druhov mastných kyselín sme merali pomocou plynovej chromatografie plameňovo-ionizačným detektorom.
V rámci fyzikálno-chemických vlastností sme gravimetricky stanovili obsah vody aj sušiny bez tuku. Prítomnosť iného ako mliečneho tuku sa preukázala porovnaním profilu triglyceridov z uvedenej vzorky s profilom certifikovaného referenčného materiálu „CRM 519 − mliečny tuk“.
Senzorické hodnotenieprebehlo v súlade s medzinárodnými ISO normami. Samotné hodnotenie prebiehalo v senzorických boxoch. Analýzu robilo 12 zaškolených hodnotiacich, maslo bolo pri hodnotení temperované na teplotu 14 °C.
Hodnotiaci pomocou 100 bodovej neštruktúrovanej škály hodnotili parametre: príjemnosť vzhľadu, farba, príjemnosť vône, intenzita vône, príjemnosť celkovej chuti, intenzita čerstvej chuti, intenzita maslovej chuti, intenzita zažltnutej chuti, intenzita pachutí, roztierateľnosť a pomocou päťbodovej štruktúrovanej stupnice udelili aj celkové hodnotenie.
Pri hodnotení obalu a deklarácie sme overovali, či zistená tučnosť masla zodpovedá deklarovanej hodnote. V údajoch o zložení sme sledovali, či etiketa deklaruje prídavok farbív a biocertifikáciu.