Ako testujeme maslá

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • fyz. chem. parametre: 30 %
  • obsah tuku: 30 %
  • senzorické hodnotenie: 30 %
  • obal a deklarácia: 10 %

Obsah tuku sme zisťovali gravimetricky. Zastúpenie jednotlivých druhov mastných kyselín sme merali pomocou plynovej chromatografie plameňovo-ionizačným detektorom.

V rámci fyzikálno-chemických vlastností sme gravimetricky stanovili obsah vody aj sušiny bez tuku. Prítomnosť iného ako mliečneho tuku sa preukázala porovnaním profilu triglyceridov z uvedenej vzorky s profilom certifikovaného referenčného materiálu „CRM 519 − mliečny tuk“.

Senzorické hodnotenieprebehlo v súlade s medzinárodnými ISO normami. Samotné hodnotenie prebiehalo v senzorických boxoch. Analýzu robilo 12 zaškolených hodnotiacich, maslo bolo pri hodnotení temperované na teplotu 14 °C.

Hodnotiaci pomocou 100 bodovej neštruktúrovanej škály hodnotili parametre: príjemnosť vzhľadu, farba, príjemnosť vône, intenzita vône, príjemnosť celkovej chuti, intenzita čerstvej chuti, intenzita maslovej chuti, intenzita zažltnutej chuti, intenzita pachutí, roztierateľnosť a pomocou päťbodovej štruktúrovanej stupnice udelili aj celkové hodnotenie.

Pri hodnotení obalu a deklarácie sme overovali, či zistená tučnosť masla zodpovedá deklarovanej hodnote. V údajoch o zložení sme sledovali, či etiketa deklaruje prídavok farbív a biocertifikáciu.

Prihlásiť