Správnou starostlivosťou o doštičku na krájanie predchádzame chorobám

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Vydané: 24.2.2022   

Drevené aj plastové kuchynské doštičky môžu byť bezpečné, pokiaľ pri ich používaní dodržujeme jednoduché hygienické pravidlá. Ponúkame vám rady americkej organizácie Consumer Reports.

Obdobie, keď odborníci varovali pred použitím drevených doštičiek, pretože sa v nich možno udržujú baktérie, je preč. Nové výskumy ukazujú, že nie je potrebné nahrádzať ich plastovými. Každý typ má v domácnosti svoje miesto.

Zaobstarajte si najmenej dve doštičky. Jednu si vyhraďte na krájanie surového mäsa a hydiny. Druhú používajte na ostatné potraviny, napríklad pečivo, ovocie, alebo zeleninu. Oddelené spracovanie bráni krížovej kontaminácii, napríklad prenosu salmonely, alebo iného typu baktérií zo surového mäsa na zeleninu.

Zvyknite si umyť doštičku horúcou vodou a mydlom, aj keď ste na nej krájali iba chlieb. Väčšina plastových doštičiek sa dá umývať v umývačke, ale drevená tam nepatrí. Lopáriky musia byť pred uprataním úplne suché, aby neposkytovali vhodné podmienky na množenie vlhkomilných baktérií.

Pravidelne ošetrujte drevené doštičky potravinárskym minerálnym olejom, alebo zvláštnym krémom na báze včelieho vosku. Na povrchu sa tak vytvorí vrstva, ktorá bude brániť absorpcii tekutín a doštička dlhšie vydrží.

Na drevených lopárikoch môžu prilipnúť pachy, napríklad cesnaku, alebo cibule. Zbavíte sa ich pomocou citróna a soli. Citrón rozkrojte, posypte hrubozrnnou soľou a dôkladne vydrhnite celú plochu. Potom doštičku opláchnite v studenej vode a osušte.

V ryhách, ktoré sa pri používaní vytvoria na plastových aj drevených výrobkoch, sa môžu zachytiť baktérie. Takú doštičku je nutné vymeniť za novú, bez ohľadu na materiál. Pri neplastových je dobré vedieť, že tvrdšie materiály, ako napríklad bambus alebo javor, sú menej náchylné na porušenie povrchu ako mäkšie drevo.

Prihlásiť