Aktuálny test káv bez kofeínu by mohol zaujímať každého, kto sa z rôznych dôvodov vyhýba kofeínu, ale zároveň sa nechce obľúbeného nápoja vzdať. Káva bez kofeínu sa vyrába úpravou bežných kávových zŕn, z ktorých je kofeín odstránený buď pomocou rôznych rozpúšťadiel, alebo obyčajnej vody. V teste sme sa zamerali na to, ako dokonale je kofeín odstránený a či sa pri výrobe do kávy nedostali nežiaduce zdravotne nevyhovujúce látky.
Do laboratória sme poslali kávu v rôznej forme: instantnú, mletú, zrnkovú aj v kapsulách. Výsledky analýz ukázali, že sa výrobcom podarilo upraviť obsah kofeínu tak, že vo všetkých prípadoch vyhovoval príslušným legislatívnym požiadavkám. Aj keď v niekoľkých prípadoch sa hralo o každú stotinu percenta. V každom prípade sa ukázalo, že káva bez kofeínu obsahuje v porovnaní s tou bežnou zhruba 20-krát menej kofeínu.
Ďalej sme sa zaujímali o výskyt mnohých nežiaducich látok. Patrili medzi ne nechcené vedľajšie produkty výroby, aj tie, ktoré sa do kávy dostávajú ako kontaminácia zvonku. V skupine „výrobných“ kontaminantov sme sa zamerali na metylénchlorid, akrylamid a furán. Prvá menovaná látka patrí medzi rozpúšťadlá používané na odstraňovanie kofeínu. Akrylamid a furán sú zas vedľajšie produkty praženia kávy a v oboch prípadoch ide o zdravotne rizikové zlúčeniny s potenciálne karcinogénnymi účinkami. Zatiaľ čo s prítomnosťou rozpúšťadiel nemali kávy takmer žiadny problém, oba nevítané produkty praženia sme nachádzali, a v niektorých prípadoch v pomerne vysokom množstve.
Do ďalšieho bloku nežiaducich látok prichádzajúcich do kávy zvonku sme zaradili zvyšky pesticídov, ochratoxín A a polycyklické aromatické uhľovodíky. Dobrou správou je, že žiadna z týchto látok kávy zásadne netrápila.
Poslednou, veľmi zaujímavou súčasťou testu bolo aj overenie, či sa v instantných a mletých kávach neobjavujú obilné kávovinové náhradky.