Ako testujeme kávy bez kofeínu

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • obsah kofeínu: 30 %
  • nežiad. produkty výroby: 30 %
  • nežiaduce kontaminácie: 25 %
  • obal a deklarácia: 15 %

Obsah kofeínu sme zisťovali metódou kvapalinovej chromatografie s detekciou v diódovom poli.

Pri skúškach nežiaducich látok pochádzajúcich z procesu výroby kávy sme kontrolovali obsah dekofeinizačného rozpúšťadla dichlórmetánu pomocou plynovej chromatografie s hmotnostnou detekciou. Ďalej sme overovali prítomnosť nežiaducich produktov praženia: akrylamidu prostredníctvom kvapalinovej chromatografie s hmotnostnou detekciou a furánu. Na jeho stanovenie sme použili metódu podľa FDA, spočívajúcu v meraní pomocou plynovej chromatografie s hmotnostnou detekciou.

Analýza látok nežiaducej kontaminácie zahŕňala meranie koncentrácie mykotoxínu ochratoxínu A pomocou kvapalinovej chromatografie s hmotnostnou detekciou. Ďalej sme pomocou kvapalinovej chromatografie s fluorescenčnou detekciou zisťovali obsah polycyklických aromatických uhľovodíkov: benzo(a)antracénu, benzo(b)fluoranténu, benzo(a)pyrénu a chrysénu. Súčasťou skúšky bol aj skríning rezíduí 150 pesticídnych látok s použitím metód kvapalinovej a plynovej chromatografie.

Pri hodnotení obalu a etikety sme pomocou real-time PCR metódy zisťovali, či sa v instantných a mletých kávach vyskytuje DNA obilnín – potenciálnych kávovinových náhradiek kávy. Ďalej sme na etiketách kontrolovali, či výrobcovia uvádzajú návod na použitie; ako dlho po otvorení sa môže káva skladovať; konkrétny druhy kávy a krajinu jej pôvodu. Tiež sme hodnotili prítomnosť loga nezávislej certifikácie garantujúcej udržateľnú produkciu kávy.

Prihlásiť