Ako sa testovalo

Ako sa hodnotilo

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • meranie oxidu uhličitého: 40 %
  • ovládanie: 40 %
  • spotreba el. energie: 10 %
  • spracovanie a stabilita: 10 %

Meranie oxidu uhličitého

V laboratóriu merali úroveň CO2, pri ktorej sa rozoznel alarm, alebo sa zobrazilo varovanie. Kontroloval tiež konzistentnosť merania obsahu oxidu uhličitého. Zaznamenávali sa reakcie na zmeny v koncentrácii CO2 v miestnosti.

Sledované hraničné koncentrácie, pri ktorých by sa merače mali ozvať, vychádzali z odporúčaní Nemeckej agentúry pre životné prostredie (UBA) a normy DIN EN 16798. Kategória kvality vnútorného ovzdušia, pri ktorej by sa malo zobraziť varovanie (čiže zatiaľ nie alarm), bola IDA 2, teda stredne vysoká. To zodpovedá zhruba 800 až 1000 ppm (teda častíc na milión) CO2v ovzduší. Očakávalo sa, že by sa alarm mal rozoznieť pri kvalite vzduchu na úrovni IDA 3, teda priemernej kvalite. Pri nej sa, podľa UBA, pohybuje počet častíc CO2 na milión častíc vzduchu medzi 1000 až 1400.

Ovládanie

Ovládanie hodnotili traja odborníci. Návod na ovládanie, v prípade inteligentných zariadení aj napovedanie v mobilnej aplikácii, sa posudzovali po stránke úplnosti, zrozumiteľnosti a pravdivosti poskytovaných informácií. Do úvahy sa brali aj informácie on-line.

Odborníci zohľadňovali aj počet krokov potrebných na prvotné zapnutie a nastavenie prístroja a zložitosť údržby.

Bežným používaním sa rozumejú všetky kroky, ktoré sú potrebné na meranie koncentrácie CO2. Dôležité boli zrozumiteľnosť menu, ovládacie prvky, čitateľnosť displeja a tiež spôsob prezentácie nameraných hodnôt (na displeji prístroja či na mobile).

Známka za varovanie zahŕňa hodnotenie spôsobu, akým merače upozorňovali používateľa na prekročenie rôznych úrovní koncentrácie CO2. Tiež sa zaznamenávalo, či disponujú zvukovým upozornením a ako fungujú audiosignály. V prípade smart meračov sa experti zamerali aj na varovanie v aplikácii.

Spotreba elektrickej energie

Meralo sa množstvo elektrickej energie potrebnej na prevádzku.

Spracovanie a stabilita

Hodnotilo sa dielenské spracovanie a tiež stabilita, respektíve náchylnosť na prevrátenie. Laboranti si všímali aj prípadné riziká poranenia pri manipulovaní so zariadením.

Limity hodnotenia

Ak bola známka za meranie CO2 uspokojivá alebo horšia, celkové hodnotenie mohlo byť najviac o jeden stupeň lepšie.

Prihlásiť