Ako sa testovalo

Krémová polievka

Pri príprave krémovej polievky sa zaznamenávala rýchlosť varenia, hladkosť, hustota, (ne)prítomnosť kúskov, teplota (okamžitá v čase dokončenia a po pol hodine) a ostatné senzorické hodnotenia vrátane chuti, vzhľadu či vône. Ingrediencie: 300 ml vody, hovädzí bujón v kocke, 250 ml smotany, 250 g šampiňónov, jeden zemiakov (100 g).

Polievka z čerstvej zeleniny

Laboratórium skúšalo tiež prípravu zeleninových polievok s malými kúskami zeleniny. Opäť sa hodnotili senzorické vlastnosti polievky a čas potrebný na prípravu. Ingrediencie: 500 ml vody, 550 g čerstvých nakrájaných paradajok (jedna paradajka mala približne 5 cm priemer a bola nakrájaná na osem dielov), jeden strúčik cesnaku, 50 g cibule, 100 g mrkvy, 50 g stopkového zeleru, jeden zeleninový bujón. Pokiaľ nie je polievkovar vybavený funkciou automatického miešania, pracovníci laboratória polievku miešali približne 15 sekúnd.

Polievka z mrazenej zeleniny

Sledované boli rovnaké vlastnosti ako v prípade krémových polievok a zeleninových polievok z čerstvých surovín. Ingrediencie: do polovice maximálnej kapacity zmes mrazenej mrkvy, zelenej fazuľky, hrášku a karfiolu, zvyšok kapacity doliaty vodou.

Kompót

Kompót v belgickom podaní sa od toho slovenského trochu líši. Najviac pripomína klasickú detskú výživu z rozvareného ovocia. Aj v prípade kompótu bol sledovaný čas, konzistencia a základné senzorické vlastnosti. Ingrediencie: 500 g jabĺk (odrody Braeburn), 2 čajové lyžičky vody, 2 čajové lyžičky cukru, šťava z polovice citróna.

Smoothie

Všetky testované polievkovary vedia pripraviť aj smoothie, laboratórium preto testovalo aj túto funkciu. Známkovala sa hladkosť, (ne)prítomnosť kúskov, hustota a základné senzorické vlastnosti. Pripravovali sa smoothie dvoch typov – „zelené“ a mliečne. Ingrediencie na prípravu zeleného smoothie: 1/2 hrušky, 1/2 pomaranča, 1/2 banánu, 1/2 stopky zeleru, 5 g petržlenovej vňate, 100 ml pomarančového džúsu, 50 ml grapefruitového džúsu. V prípade menšej kapacity polievkovaru bolo množstvo ingrediencií v rovnakom pomere upravené.

Ingrediencie na prípravu mliečneho smoothie: jeden banán, 1 cm zázvoru, 100 ml bieleho jogurtu, 2 lyžičky medu, 100 ml mlieka. Množstvo bolo opäť prispôsobené kapacite spotrebiča.

Ovládanie

Známka za jednoduchosť plnenia mohla byť ovplyvnená prítomnosťou alebo absenciou objemových rysiek. Pod programovanie a nastavenie spadali skúšky vyhotovenia a ovládania tlačidiel a iných ovládacích prvkov, nastavenia jednotlivých programov či zrozumiteľnosti zobrazených piktogramov.

Vyprázdňovanie zohľadňovalo jednoduchosť snímania krytu, manipulácie s nádobou, tvar rúčky, hmotnosť, tvar lievikového náustku a pod.

Na známku za čistenie mala vplyv prítomnosť častí umývateľných v umývačke, jednoduchosť čistenia vnútra spotrebiča od zvyškov jedla, jednoduchosť čistenia vonkajších povrchov (a náchylnosť na zachytávanie odtlačkov prstov) a odnímateľnosť rôznych častí.

Hlučnosť

Hodnotenie zahŕňalo objektívnu hlučnosť (meranú pri mixovaní vo vzdialenosti 50 cm) aj subjektívne posúdenie.

Bezpečnosť

Počítala sa tak tepelná, ako aj elektrická bezpečnosť. V prípade tepelnej bola zisťovaná maximálna teplota na vopred určených častiach spotrebiča (nádoba, rúčka, časovač, poklop a pod.). Elektrická bezpečnosť bola overovaná podľa vnútorných stanov akreditovaného laboratória.

Spracovanie

Plusové body polievkovary zbierali za pevnosť, kvalitu zvarov a spojov, odolnosť proti poškriabaniu, správne vyhotovenie tlačidiel a celkovú odolnosť.

Prihlásiť