Nový ročník testovania potravín sme už tradične začali zdravou témou: testom bielych jogurtov. Test sme zamerali na veľké porovnanie bielych jogurtov rôznych druhov. Do výberu sme zahrnuli celkovo 29 výrobkov. Deväť jogurtov patrilo medzi smotanové s minimálnym obsahom 10 % tuku, zvyšok predstavovali obyčajné biele jogurty s 2 % až 5 % tučnosťou. Okrem toho sme pre porovnanie zaradili do výberu výrobky predávané v rôznej veľkosti obalov, bio jogurty aj tie zrejúce v tégliku.
V laboratóriu sledovali tri základné znaky jogurtovej kvality: obsah mikroorganizmov jogurtovej kultúry, obsah tuku a bielkovín a nezabudli ani na senzorické hodnotenie chuti, vzhľadu a konzistencie. Kontrola organizmov jogurtovej kultúry sledovala počty jednotlivých baktérií. Okrem toho detailne zisťovali, ktoré konkrétne druhy mikróbov jogurty obsahujú. Výsledky mikrobiologickej analýzy nám tiež umožnili porovnať to, ako sa líši mikroflóra jednotlivých typov jogurtov.
Kontrola obsahu tuku a bielkovín sledovala predovšetkým to, či smotanové jogurty vyhovujú predpísaným požiadavkám na minimálny obsah tuku. Okrem toho sme sledovali, či sa reálny obsah tuku a bielkovín zhoduje s hodnotami deklarovanými v nutričných tabuľkách.