Test bielych jogurtov 2022

Publikované v časopise 1/2022

Januárové testy potravín sú obvykle na zdravej vlne. Ani tento rok nie je výnimkou, ako prvé totiž prichádzajú na rad biele jogurty. Do laboratória sme ich poslali 29 – obyčajných aj smotanových. Zisťovali sme v nich obsah tuku, bielkovín a taktiež počty priateľských mikróbov. Ukázalo sa, že aj test obyčajného bieleho jogurtu môže ponúknuť zaujímavé poznatky.

Nový ročník testovania potravín sme už tradične začali zdravou témou: testom bielych jogurtov. Test sme zamerali na veľké porovnanie bielych jogurtov rôznych druhov. Do výberu sme zahrnuli celkovo 29 výrobkov. Deväť jogurtov patrilo medzi smotanové s minimálnym obsahom 10 % tuku, zvyšok predstavovali obyčajné biele jogurty s 2 % až 5 % tučnosťou. Okrem toho sme pre porovnanie zaradili do výberu výrobky predávané v rôznej veľkosti obalov, bio jogurty aj tie zrejúce v tégliku.

V laboratóriu sledovali tri základné znaky jogurtovej kvality: obsah mikroorganizmov jogurtovej kultúry, obsah tuku a bielkovín a nezabudli ani na senzorické hodnotenie chuti, vzhľadu a konzistencie. Kontrola organizmov jogurtovej kultúry sledovala počty jednotlivých baktérií. Okrem toho detailne zisťovali, ktoré konkrétne druhy mikróbov jogurty obsahujú. Výsledky mikrobiologickej analýzy nám tiež umožnili porovnať to, ako sa líši mikroflóra jednotlivých typov jogurtov.

Kontrola obsahu tuku a bielkovín sledovala predovšetkým to, či smotanové jogurty vyhovujú predpísaným požiadavkám na minimálny obsah tuku. Okrem toho sme sledovali, či sa reálny obsah tuku a bielkovín zhoduje s hodnotami deklarovanými v nutričných tabuľkách.


jogurty s nejvýše 5 % tuku (porovnat)

smetanové jogurty (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Biele jogurty (29 výrobků)
poslední aktualizace: 31.12.2021


Prihlásiť