Ako sa testovalo

Ako sa hodnotilo

Grafická skladba celkového hodnotenia perín z páperia.


 

  • komfort pri spánku: 60 %
  • odolnosť: 30 %
  • deklarácia 10: 10 %

Grafická skladba hodnotenia spoločenskej zodpovednosti výrobcov perín z páperia.

  • doklad o pôvode peria: 25 %
  • firemná politika: 20 %
  • podmienky zvierat: 30 %
  • ochrana živ. prostredia: 15 %
  • transparentnosť: 10 %

Komfort pri spánku

Testovalo sa v klimatickej komore. Izolačné a hrejivé vlastnosti sa skúšali pomocou modelu ľudskej kože a termálnej figuríny. Pohodlnosť a celkový dojem hodnotili zaškolení dobrovoľníci, tri ženy a dvaja muži. Objem prikrývok sa meral podľa normy DIN EN 12130:1998-06.

Odolnosť

Dvaja experti známkovali pokyny starostlivosti o prikrývku, ktoré boli uvedené na etikete. Všímali si úplnosť pokynov a zrozumiteľnosť. Periny boli trikrát vyprané v bežnej domácej práčke, a potom vložené do sušičky. Pranie aj sušenie sa uskutočnilo podľa pokynov výrobcu. Odborníci následne sledovali prípadné zmeny – vizuálne, objemové aj zmeny v náplni. Špeciálnym stlačením a nárazovým testom na vyklepávanie (na základe normy DIN EN 12132-2:2003:11) sa zisťovala odolnosť vonkajšej vrstvy prikrývok – počítalo sa tiež, aké veľké množstvo peria uniklo z periny po teste odolnosti. Kontrolovaná bola kvalita spracovania všetkých výrobkov.

Deklarácia

Okrem iného, známkovala sa aj presnosť informácií o náplni uvádzaných výrobcom. V hodnotení sa odborníci inšpirovali normami DIN EN 12934:1999–12, DIN EN 1883:2018–05 a DIN EN 12131:1998–06. Preverovali aj to, nakoľko sa deklarované rozmery a objem zhodovali s realitou.

Doklad o pôvode peria

Stiftung Warentest oslovil výrobcu s otázkou na pôvod použitého husacieho a kačacieho peria.

Firemná politika

Hodnotené boli platné smernice výrobcov, chovateľov aj bitúnkov. Do úvahy sa brali predovšetkým životné podmienky zvierat a ekologický dopad chovu aj výroby.

Podmienky zvierat

Bolo zisťované, či, a aké podmienky výrobcovia perín kládli výkrmniam a bitúnkom. Brali sa do úvahy aj životné podmienky zvierat – zákaz šklbania peria zaživa, spôsob kŕmenia, životný priestor, čistota, zdravotná starostlivosť, prístup k vode, alebo možnosť pohybovať sa vo vonkajších priestoroch. V prípade bitúnkov sa kontrolovala dĺžka transportu, spôsob omráčenia a usmrtenia vtákov.

Ochrana životného prostredia

Výrobcovia mali poskytnúť informácie o smerniciach súvisiacich s ochranou životného prostredia, vrátane informácií o využívaní energetických, vodných, aj iných zdrojov. Známkovalo sa tiež nakladanie s odpadom a odpadovými vodami, aj dokumentácia.

Transparentnosť

Hodnotila sa ochota výrobcov komunikovať a podrobnosť poskytovaných informácií.

Prihlásiť