Ako testujeme rasce celé

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • silica: 30 %
  • fyzikálno-chemické par.: 25 %
  • senzorické hodnotenie: 20 %
  • mikrobiologické vyšetrenie: 10 %
  • nežiaduce látky: 15 %

Objem silíc obsiahnutých v sušine rasce sa zisťoval volumetricky.

Pri skúškach fyzikálno-chemických parametrov sa sledoval obsah vlastných organických prímesí, cudzích organických prímesí aj anorganických prímesí. Každý druh sa určil zvlášť gravimetricky.

Vlhkosť rasce, čiže obsah vody v nej zisťovali v laboratóriu volumetricky. Obsah popola po spálení sa určil gravimetricky.

Senzorické hodnotenie pomocou školskej stupnice známkovalo vzhľad, farbu, vôňu a chuť rasce. Sledovali sme pritom, či rasca vyhovuje požiadavkám, ktoré požaduje vyhláška 398/2016 Zb.Mikrobiologické vyšetrenie pomocou kultivačných metód podľa príslušných ČSN sledovalo prítomnosť baktérií Clostridium perfringens (ČSN EN ISO 7937), Escherichia coli (ČSN EN ISO 16649-2), koagulázopozitívne stafylokoky (ČSN EN ISO 6888-1) a Salmonella (ČSN EN ISO 6579-1).

Skúšky nežiaducich látok pozostávali z merania obsahu aflatoxínov B1, B2, G1 a G2 prostredníctvom kvapalinovej chromatografie s fluorescenčnou detekciou. Druhou časťou bol skríning okolo 500 rezíduí pesticídov očakávaných v korení. Na skríning boli využité metódy plynovej a kvapalinovej chromatografia s hmotnostnou detekciou.

Prihlásiť