Ako si vybrať ľanový olej

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 27.9.2021

Ľanový olej obsahuje veľa špecifických vlastností. Má charakteristickú orieškovú, mierne horkastú chuť aj špecifickú vôňu. Vyniká veľmi vysokým podielom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú veľmi zaujímavé z nutričného hľadiska, no na druhej strane znižujú odolnosť oleja proti zažltnutiu a pôsobeniu vysokej teploty. Vďaka vyššie zmieneným vlastnostiam je ľanový olej vhodný do jedál studenej kuchyne a musí sa s ním zaobchádzať opatrne.

Ľanový olej sa väčšinou predáva v nerafinovanej forme v malých tmavých fľašiach. Malý objem fliaš pomáha zaistiť, že sa pomerne chúlostivý olej skôr spotrebuje a tmavé sklo chráni obsah pred svetlom. Pri skladovaní doma je potrebné vyhradiť ľanovému oleju skôr chladnejšie miesto, bez prístupu svetla.

Ľanový olej je zaujímavý predovšetkým vysokým 53 % podielom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, čo z neho robí jeden z najbohatších zdrojov týchto látok. Niekedy sa preto ľanový olej nepredáva ako potravina, ale ako doplnok stravy. Môžete ho ľahko rozoznať podľa označenia „doplnok stravy“ na etikete. Pri ľanových olejoch, ktoré sa predávajú ako doplnky stravy, môžeme upozorniť na jednu vec: môžu obsahovať okrem oleja aj ďalšie prísady, napríklad stabilizátory a antioxidanty. V ľanovom oleji, ktorý sa predáva ako potravina nenájdete žiadne ďalšie ingrediencie. Pri výbere si môžete informácie o zložení daného oleja prečítať na etikete.

Posledným kritériom, ktoré môžete pri výbere zohľadniť, je spôsob produkcie. Časť olejov sa získava z ľanu pestovaného v biorežime. Takéto výrobky ľahko spoznáte podľa európskeho zeleného biologa.

Databáze testovaných výrobků

Ľanový olej (12 výrobků)
poslední aktualizace: 30.9.2021


Prihlásiť