Ako testujeme panvice s nepriľnavým povrchom

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • priľnavosť povrchu: 30 %
  • rovnomer. vedenia tepla: 15 %
  • odolnosť proti opotreb.: 20 %
  • odolnosť proti poškriab.: 10 %
  • odolnosť proti tepl. šoku: 5 %
  • čas zahrievania: 5 %
  • ovládanie: 15 %

Priľnavosť povrchu

Testovali sme nové panvice po vybalení. Hodnotili sme prípravu volského oka a jeho zachytávanie sa na dno panvice. Vajcia sme pripravovali pri teplote 130 °C 4 minúty. Na servírovanie sme použili špachtľu. Hodnotili sme množstvo vajec, ktoré ostali na panvici. Skúšku sme trikrát opakovali. Medzi jednotlivými prípravami sme panvicu očistili. Na stanovenie teploty sme použili termálnu kameru a skúšobný teplotný senzor.

Rovnomernosť vedenia tepla

Pomocou termálnej kamery sme merali rozdiely teploty v jednotlivých častiach na povrchu panvice. Merali sme zohrievanie na bežnej elektrickej platni, prípadne aj na indukčnej, ak výrobca túto funkciu deklaroval.

Praktickou skúškou bola príprava palaciniek. Tie sme zakaždým na panviciach pripravovali podľa rovnakého receptu, cesto muselo vždy pokrývať celé dno panvice. Celkovo sme na každej panvici vyrobili šesť palaciniek, prvá sa nehodnotila. Posudzovali sme uniformitu povrchu palaciniek (rovnomerné rozloženie hnedej farby).

Doplnkovou skúškou bolo meranie rovnosti dna panvice. Robili sme ho pri izbovej teplote, aj pri teplote 200 °C.

Odolnosť proti opotrebovaniu

Odolnosť proti opotrebovaniu sme testovali na vibračných stolíkoch. Na nich sme umiestnili panvicu s náplňou 500 kovových matíc. Polovica panvy bola prekrytá ochrannou páskou, aby bol pozorovateľný rozdiel po jednotlivých cykloch skúšky. Na obrázkovej hodnotiacej škále sme vyhodnocovali mieru odretia.

Následne sme na panviciach pripravovali volské oká a sledovali jednoduchosť ich oddelenia od dna. Skúšku opotrebovania sme opakovali dovtedy, kým sa výsledky vaječného testu príliš nezhoršili, maximálne však trikrát.

Odolnosť proti poškriabaniu

Odolnosť proti poškriabaniu sme testovali pomocou špecializovaného meracieho zariadenia. Ostrou čepeľou zaťaženou 57,6 gramami sme testovali mäkkosť dna panvice, ktoré sa zahrialo na teplotu 100 °C. Na obrázkovej hodnotiacej škále sme vyhodnocovali mieru poškriabania.

Odolnosť proti teplotnému šoku

Testovali sme ju tak, že sme panvice zohrievali 5 minút na maximum na elektrickej varnej platni a potom sme ich vložili do vody s teplotou 20 °C. Teplotný šok sme opakovali 10 krát. Po sérii teplotných šokov sme merali rovnosť panvového dna.

Rýchlosť zahrievania

Pomocou termálnej kamery sme merali čas potrebný na zahriatie panvíc na 200 °C v najteplejšom mieste a na priemernú teplotu 180 °C.

Jednoduchosť ovládania

Vyhodnocovali ju testujúci v priebehu praktických skúšok. Všímali si hmotnosť, vyváženie a tvar rukoväti. Pri testovaní merali aj teplotu na rôznych častiach rukoväti.

Prihlásiť