Ako hodnotíme
Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení:
- zapekanie: 50 %
- obsluha: 35 %
- konštrukcia a spracovanie: 5 %
- bezpečnosť: 5 %
- spotreba el. energie: 5 %
Zapekanie sendvičov
V každom prístroji sme dali v laboratóriu zapekať dve várky sendvičov, celkovo teda štyri kusy. Ak niektorý sendvičovač zvláda opekať viac kusov v jednej várke, napríklad štyri, zvýšili sme adekvátne počet sendvičov. Za testovacie sendviče sme zvolili tie klasické – dva krajce bieleho hriankového chleba, medzi nimi jeden plátok syra a šunky, z vonkajšej strany potreté tenkou vrstvou masla.
Zapekať sme začali vo chvíli, keď kontrolka signalizovala, že je prístroj dostatočne zahriaty a pripravený na prevádzku. Zapekanie sme zastavili, keď boli sendviče na povrchu zlatisto opečené. Časové oneskorenie medzi prvou a druhou testovanou várkou bolo 30 sekúnd. Pri každom modeli merali v laboratóriu čas zahrievania aj celkový čas zapekania oboch várok sendvičov.
Hotové sendviče sme hodnotili z hľadiska kvality senzorických vlastností. Laboratórni experti posudzovali ich chuť, textúru, chrumkavosť aj celkový dojem. Žiaduce boli chrumkavé a dozlatista prepečené hrianky s roztečeným syrom a lahodnou chuťou. Senzorické hodnotenie malo najväčšiu váhu v celkovej známke za zapekanie.
Sledovali sme aj mieru a rovnomernosť opečenia hrianok. Starostlivo sme skúmali každú stranu hotových sendvičov a digitálne sme merali mieru opečenia. Pomocou špeciálnej farebnej škály sme vypočítali percentuálnu časť povrchu so správnym stupňom opečenia – to by malo byť zlatisto-hnedé. Ideálne sendviče by navyše mali mať zlatisté prepečenie rovnomerne po celom svojom povrchu aj na obidvoch bokoch.
Ovládanie
Ovládanie sendvičovačov posudzovali traja laboratórni experti. Hodnotili inštrukcie a návod na použitie, konkrétne či sú kompletné, prehľadné a zrozumiteľné, jednoduchosť používania prístroja vrátane vkladania a vyberania zapekacích platní, stabilitu počas prevádzky, jednoduchosťmanipulácie a možnosti skladovania. Zamerali sa aj na čistenie sendvičovačov, testovali jednoduchosť údržby aj tendenciu prístrojov na zachytávanie zvyškov jedla, nečistôt a šmúh, alebo odtlačkov prstov. Práve skúšky čistenia mali na celkovú známku za ovládanie najväčší vplyv.
Konštrukcia a spracovanie
Do celkového hodnotenia prehovorili aj výsledky posúdenia konštrukčného spracovania prístrojov. Laboratórni experti skúmali kvalitu vyhotovenia sendvičovačov, zamerali sa na odolnosť konštrukcie, použité materiály, starostlivé nasadenie jednotlivých dielov, lícovanie a spoje. Posudzovali vyhotovenie ovládacích prvkov, značenie aj farbu. Pri sendvičovačoch sme dali otestovať aj odolnosť povrchu zapekacích platní proti poškriabaniu.
Spotreba elektrickej energie
V laboratóriu sme merali celkovú spotrebu elektrickej energie v priebehu zapekania sendvičov. Pri modeloch s vypínačom sme dali odmerať aj spotrebu elektriny v stand-by režime. Výsledky spotreby v stave stand-by nepodliehajú hodnoteniu, nedostatočná známka ho však limituje.
Bezpečnosť
Podľa príslušných noriem laboranti testovali elektrickú aj teplotnú bezpečnosť sendvičovačov. Kontrolovali prítomnosť výstražných symbolov a bezpečnostných prvkov spojených s používaním elektrického prúdu. Merali aj teplotu na rôznych miestach povrchu prístroja v priebehu prevádzky a zaznamenávali najvyššie nameranú teplotu aj konkrétne miesto a materiál, z ktorého bol najrozpálenejší bod vyrobený. Následne pri každom modely hodnotili riziko popálenia.
Niektoré hodnotenia môžu byť limitované nedostatočným výsledkom skúšky bezpečnosti a spotreby elektrickej energie v stand-by režime.