Test sendvičovačov 2021

Sdílejte

Publikované v časopise 10/2021

Sendvičovač patrí medzi obľúbené kuchynské spotrebiče a nie je potrebné ho príliš predstavovať. Chrumkavé toasty so šunkou, syrom či inou náplňou môžete pripraviť na raňajky, desiatu aj večeru a málokoho s nimi urazíte. Aby sme vám pomohli s výberom toho najspoľahlivejšieho pomocníka, nechali sme otestovať 14 sendvičovačov. Hlavnú úlohu pri testovaní mali praktické skúšky zapekanie sendvičov, zaujímalo nás však aj ovládanie, kvalita spracovania, spotreba elektriny a tiež bezpečnosť prístrojov.

Zapečený sendvič je populárny pokrm, ktorý si môžete pripraviť kedykoľvek v priebehu dňa. Dá sa konzumovať teplý aj studený, výborne sa hodí ako desiata pre deti do školy alebo na výlety. Jeho príprava je jednoduchá a rýchla. Medzi dva plátky hriankového chleba vložíte náplň, obvykle šunku a syr, a celé to spolu zatvoríte do sendvičovača, ktorý suroviny pomocou elektricky ohrievaných platní zapečie.

Za objaviteľa sendviča býva považovaný gróf John Montagu zo Sandwich. Vznik tohto pokrmu sa datuje do druhej polovice 18. storočia, keď lord Sandwich rozkázal svojmu služobníkovi, aby mu priniesol mäso medzi dvoma plátkami chleba, aby ho mohol konzumovať jednou rukou. Traduje sa, že gróf bol vášnivým hráčom kariet a iných hier a údajne nechcel odkladať karty, ani prerušovať hru kvôli jedlu. Preto tento typ pokrmu dodnes nesie jeho meno – sandwich.

Dobré výsledky, ale aj zaváhanie

Do laboratória sme poslali 14 sendvičovačov, konkrétne šesť základných a osem multifunkčných (viac sa o nich dozviete v nákupnom sprievodcovi). Čakala ich séria skúšok, ktorá mala preveriť ich schopnosti, porovnať výkony a odhaliť prípadné nedostatky. Najviac sa na celkovom hodnotení podieľali praktické testy zapekania. V každom modeli sme nechali pripraviť dve várky sendvičov, celkovo teda štyri kusy. Za testovacie sendviče sme zvolili tie najklasickejšie – dva krajce bieleho hriankového chleba, medzi nimi jeden plátok syra a šunky, z vonkajšej strany potreté tenkou vrstvou masla.

Najväčší dôraz sme pri posudzovaní kvality sendvičov kládli na senzorické vlastnosti. Laboratórni experti hodnotili ich chuť, textúru, chrumkavosť a celkový dojem. Sledovali sme mieru a rovnomernosť opečenia sendvičov. Starostlivo sme skúmali každú stranu hotových sendvičov a pomocou špeciálnej farebnej škály sme stanovili percentuálnu časť povrchu so správnym stupňom opečenia – to by malo byť zlatisto-hnedé. Ideálne sendviče by navyše mali mať zlatisté prepečenie rovnomerne po celom svojom povrchu aj na oboch bokoch. Pri praktických skúškach sme merali a porovnávali aj čas prípravy sendvičov.

Celkovo testovanie sendvičovačov nedopadlo vôbec zle. Pri bližšom skúmaní výsledkov jednotlivých testov sme narazili na čiastkové nedostatky. Pomerne veľké rozdiely medzi jednotlivými prístrojmi sme zaznamenali napríklad v rýchlosti prípravy, spotrebe elektriny aj v konštrukčnej kvalite. Pestré známky sme rozdávali aj pri hodnotení samotného zapekania.

Viac informácií a kompletné výsledky nájdete v aktuálnom teste.


Testované výrobky - sendvičovače (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Sendvičovače (14 výrobků)
poslední aktualizace: 30.9.2021


Prihlásiť