Ako testujeme stolné a smoothie mixéry

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • funkcie: 50 %
  • ovládanie: 30 %
  • konštrukcia a spracovanie: 10 %
  • hlučnosť: 10 %

Hlavnou časťou testu boli praktické skúšky, pri ktorých sa posudzovala príprava troch druhov smoothie, liateho cesta, detskej výživy a drvenie ľadu. Ak to mixéry umožňovali, preverili sme aj sekanie, konkrétne orechov, byliniek a cibule. Osobitným testom bola tiež príprava krémovej polievky.

Nižšie uvádzame mixovaný produkt a použité ingrediencie aj faktory podieľajúce sa na hodnotení.

Zelené smoothie: ½ hrušky, ½ pomaranča, ½ banánu, ½ zeleru, 5 g petržlenu(vňať), 100 ml pomarančového džúsu, 50 ml grapefruitového džúsu

Ľadové ovocné smoothie: 150 g mrazených banánov (nakrájaných na kocky a mrazených aspoň 24 hod), 50 g mrazených čučoriedok, 50 ml vody

Miešané smoothie: 1 pomaranč, 2 jablká, 2 mrkvy, 100 ml bieleho jogurtu, 100 ml mlieka

Hodnotili sme čas mixovania, rovnomernosť a konzistenciu výsledného kokteilu, ktorý by mal byť hladký a bez kúskov.

Liate cesto na palacinky: 250 g bielej pšeničnej múky, 500 ml čerstvého plnotučného mlieka, 200 g vajec, 6 g soli). Hodnotili sme čas šľahania, hladkosť a penivosť cesta a prítomnosť nerozmixovaných usadenín.

Detská výživa: 200 g zemiakov, 200 g mrkvy, 200 g hovädzieho mäsa + dostatočné množstvo vody (cca 100 ml), aby vznikla kaša. Všetky ingrediencie boli predvarené. Hodnotili sme čas mixovania, rovnomernosť, jemnosť a štruktúru pyré bez prítomnosti kúskov.

Ľad: drvenie 10 kociek ľadu. Hodnotili sme čas sekania a rovnomernosť.

Extra testy: sekanie 200 g orechov, 20 g petržlenovej vňate, 1 veľká cibuľa; hodnotenie obsahovalo čas na nasekanie, jeho rovnomernosť a jemnosť. Príprava krémovej polievky (150 g mrkvy, 150 g póru, 100 g cibule, 300 g zemiakov, 800 ml vody, soľ a korenie; ingrediencie predvarené), tu sme hodnotili čas mixovania, teplotu výslednej polievky a jej konzistenciu.

Ovládanie

Ovládanie stolových mixérov posudzovali traja laboratórni experti. Hodnotili inštrukcie a návod na použitie, jednoduchosť zostavovania prístroja, nastavovanie programu, jednoduchosť plnenia a vyprázdňovania nádoby, stabilitu v priebehu prevádzky, náročnosť čistenia mixérov aj manipuláciu a možnosť skladovania. Zamerali sa aj na používanie v pravej aj ľavej ruke.

Konštrukcia a spracovanie

Hodnotíme celkové spracovanie prístroja, odolnosť konštrukcie a použitie materiálov odolných proti poškriabaniu alebo poškodeniu, presné upevnenie jednotlivých dielov. Ďalej sa posudzuje vyhotovenie ovládacích prvkov, značenie a farby.

Hlučnosť

Hlučnosť sa pri všetkých modeloch merala v decibeloch, a to pri najvyššom prevodovom stupni vo vzdialenosti pol metra. Zároveň ju subjektívne hodnotili traja laboratórni experti, ktorí posudzovali intenzitu vydávaných zvukov a ich charakter.

Spotreba elektrickej energie

Hodnotenie spotreby elektrickej energie prístrojov v stand-by stave.

Bezpečnosť

Okrem kontroly prítomnosti výstražných symbolov sme do skúšky bezpečnosti zahrnuli aj hodnotenie elektrickej bezpečnosti spojené s používaním elektrického prúdu.

Niektoré hodnotenia môžu byť limitované nedostatočným výsledkom testu spotreby elektrickej . energie a bezpečnosti.

Text „Ako testujeme“ zobrazuje najnovší testovací program. V roku 2019 došlo k miernej obmene testovacieho programu, výsledky starších modelov sú však aj napriek tomu do značnej miery porovnateľné s tými aktuálnymi. „Ako testujeme“ pre výrobky testované podľa starších testovacích programov nájdete v príslušnom článku s testom.

Prihlásiť