Test tuniakových konzerv zohľadnil fakt, že práve konzervy s tuniakom sú u nás najčastejšie nakupovanými rybími konzervami. Do laboratória sme poslali deväť vzoriek z našich obchodov, k dvom z nich sme kúpili aj nemeckých dvojníkov na kontrolu prípadných rozdielov v kvalite.
Najvyšší podiel na celkovej známke malo senzorické hodnotenie. Pri ňom sme dali skontrolovať, či obsah konzerv zodpovedá deklarovanej kvalite. Na každej tuniakovej konzerve totiž nájdeme povinné informácie o tom, akú formu mäsa použili. Rôzne formy majú rôznu cenu, od najlacnejšej drviny cez kúsky, menšie kusy až po celé kusy mäsa a celé filety. Na každú z úprav legislatíva udáva rozdielne požiadavky na vzhľad. V našom výbere sme mali zástupcu celého mäsa aj kúskov. Senzorické hodnotenie ukázalo, že konzervy s celými kusmi tuniaka mali s dodržaním predpísaných požiadaviek o trochu viac problémov ako konzervy s kúskami.
Ďalšie analýzy sledovali obsah a kvalitu tuku. Všeobecne má rybací tuk výživovo priaznivé zloženie, no, bohužiaľ, sa ukázalo, že ho práve v tuniakových konzervách nie je príliš veľa.
Nasledovala kontrola nežiaducich látok. Vybrali sme si histamín, čo je jeden z dôsledkov kazenia rybieho mäsa a zároveň ide o látku, ktorá môže spôsobovať vážne zdravotné problémy. V tomto ohľade však môžeme testované tuniakové konzervy označiť za úplne bezpečné. Dali sme zmerať aj množstvo ťažkých kovov. V súvislosti s rybami je problematická najmä ortuť, jej nálezy však neprekročili legislatívou dané limity. To isté platí aj pre ďalšie ťažké kovy: kadmium a olovo.
Posledná skúška sledovala, ako výrobcovia dodržiavajú deklarovanú hmotnosť obsahu konzerv aj samotného rybieho mäsa. Zatiaľ čo pri vážení ryby vrátane nálevu neboli žiadne problémy, v prípade samotného rybacieho mäsa váha ukázala niekoľkokrát nižšie číslo, ako avizovala etiketa.
Súčasťou testu bolo aj porovnanie kvality českých a nemeckých výrobkov. Ukázalo sa, že z pohľadu nášho zákazníka boli najmenej príjemné rozdiely v cene. Nemecké konzervy boli lacnejšie, navyše obsahovali väčšie množstvo samotného rybieho mäsa.