Domovom sójových nápojov je juhovýchodná Ázia. Pôvodne šlo predovšetkým o medziprodukt pri výrobe tofu. Celý proces pripomínal výrobu syra v mliekarni: zo sójových bôbov sa pripravila tekutina bohatá na bielkoviny, tie sa pomocou vhodného prostriedku vyzrážali a po odkvapkaní zvyšnej tekutiny zostalo tofu. Cesta od sóje k nápoju vedie cez preparenie bôbov, ich rozpolenie spojené s lúpaním, mletie a napokon extrakciu sóje do vody. Samotný nápoj tak možno pripraviť iba zo sóje, vody a soli. Vedľajší produkt výroby − zvyšky vylúhovaných sójových bôbov − sa nazýva okara a v Ázii sa používa ako potravina, prípadne slúži ako krmivo pre zvieratá.
Ponuka sójových nápojov je pomerne široká. Väčšina z nich má kvapalnú formu a predáva sa v tetrapackových obaloch podobne ako mlieko. Popri nich existujú aj práškové zmesi, z ktorých sa nápoj pripravuje zaliatím vodou. V našom teste sa ukázalo, že práškové zmesi majú výrazne odlišné vlastnosti, napríklad je v nich nižší obsah bielkovín.
Základné neochutené sójové nápoje majú jednoduché zloženie, vystačia si s vodou, sójovými bôbmi a vodou. Veľká časť nápojov však obsahuje viac ingrediencií. V snahe pripodobniť sójové nápoje mlieku sa často pridávajú vitamíny a minerálne látky. Ďalej môžu byť sójové nápoje rôzne ochutené, napríklad vanilkou alebo kakaom. Aj do výrobku bez deklarovanej príchute môže byť pridaný cukor. O tejto skutočnosti sa najistejšie dozviete v zozname zložiek, obsah cukru navyše uvádzajú aj výživové tabuľky.
Sójové nápoje sa často predávajú v bio kvalite, ktorá znamená, že výrobca použil ekologicky vypestovanú sóju. Takéto výrobky spoznáte podľa zeleného loga s lístkom.