Ako si vybrať polievky vo vrecúšku

Obsah septembrového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 9/2021 Obsah septembrového dTestu

Aktualizováno: 28.6.2021

Polievky vo vrecúšku sprevádzajú ľudstvo dlhšie ako 140 rokov, napriek tomu občas budia dojem niečoho záhadného. Ako je možné zaliatím prášku horúcou vodou nahradiť dlhý proces varenia?

Väčšinu polievok vo vrecúšku tvorí niekoľko základných zložiek: hlavné ochucujúce suroviny, škrob dodávajúci výrobku polievkovú hustotu, tuk plniaci chuť a soľ spolu so zvýrazňovačom chuti. Vhodným namiešaním týchto surovín možno vytvoriť polievku takmer akejkoľvek chuti.

Ako základná ochucujúca surovina v prípade paradajkových polievok slúži sušený paradajkový prášok. V polievkach iných druhov možno použiť sušenú zeleninu, zemiaky, huby alebo sušené mliečne výrobky. Do mäsových polievok a vývarov sa pridáva extrakt z mäsa alebo živočíšny tuk. Tieto hlavné suroviny sú dôležité pre kvalitu výrobku, preto v nich zvyčajne nájdete aj ich percentuálne zastúpenie vo výrobku. Samozrejme platí, že čím viac paradajkového prášku polievka obsahuje, tým lepšie.

Dôležitú úlohu hrá škrob. Ten v teplej vode napučí, čím polievku zahusťuje. Práve druhom použitého škrobu sa odlišujú polievky instantné a varné. Instantné hrnčekové polievky vyžadujú špeciálne upravený škrob, ktorý rýchlo napučí aj po obyčajnom zaliatí horúcou vodou. Vo varných polievkach, ktoré počas prípravy musia prejsť niekoľkominútovým varom, sa používa bežný škrob. Správny postup prípravy vždy nájdete v návode na použitie.

Keby sme povarili iba vodu so škrobom a sušenou zeleninou, stále by to asi nebolo ono. Preto sa do polievok pridáva tuk, ktorý dodá chuti plnosť a, samozrejme, aj látky zvýrazňujúce chuť. Voľakedy išlo o glutamát sodný, dnes sa skôr stretnete s kvasnicovým extraktom alebo hydrolyzovanou bielkovinou. Dodajme však, že obe látky fungujú hlavne zásluhou v nich prítomnej kyseliny glutamovej. Ak hľadáte výrobok s čo najnižším obsahom glutamanu, pokúste sa hľadať také, do ktorých sa nepridávajú ani hydrolyzované bielkoviny, ani kvasnicový extrakt. Takéto polievky sa aktuálne na trhu ponúkajú, musíte však počítať s menej intenzívnou chuťou.

Na vylepšenie chuti slúžia aj potravinové arómy. Vďaka nim dokážu výrobcovia vytvoriť takmer akúkoľvek príchuť počnúc ľubovoľným druhom zeleniny cez mäso, až napríklad po vôňu kozieho syra.

Poslednou vecou, ktorú je dobré pri výbere sledovať, je obsah soli. Nájdete ho v tabuľke výživových hodnôt, zvyčajne sa vyjadruje ako množstvo soli v 100 ml polievky pripravenej na konzumáciu podľa návodu výrobcu. Tu by sme odporučili uprednostňovať výrobky s nižším obsahom soli.

Databáze testovaných výrobků

Paradajkové polievky (11 výrobků)
poslední aktualizace: 1.7.2021


Prihlásiť