Ako si vybrať dehydratované polievky

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 28.6.2022

Polievky vo vrecúšku a bujónové kocky sprevádzajú ľudstvo viac ako 140 rokov, napriek tomu občas budia dojem niečoho záhadného. Ako je možné, že zaliatím prášku horúcou vodou sa nahradí dlhý proces varenia?

Väčšinu polievok vo vrecúšku tvorí niekoľko základných zložiek: hlavná ochucujúca surovina, škrob dodávajúci výrobku polievkovú hustotu, tuk plniaci chuť a soľ spolu s látkami zvýrazňujúcimi chuť. Vhodným namiešaním týchto surovín je možné vytvoriť polievku takmer akejkoľvek chuti. Na podobnom princípe sú postavené aj číre vývary, obvykle im však chýba zahusťujúci škrob.

Ako základná ochucujúca surovina v paradajkových polievkach slúži sušený paradajkový prášok. V polievkach iných druhov možno použiť sušenú zeleninu, zemiaky, huby, alebo sušené mliečne výrobky. Do mäsových polievok a vývarov sa pridáva extrakt z mäsa, alebo živočíšny tuk. Tieto hlavné suroviny sú dôležité pre kvalitu výrobku, preto v nich obvykle nájdete aj ich percentuálne zastúpenie. Samozrejme platí, že čím viac paradajkového prášku, alebo mäsového extraktu polievka obsahuje, tým lepšie.

Dôležitú úlohu zohráva škrob, ktorý v teplej vode napučí, čím polievku zahusťuje. Práve druhom použitého škrobu sa odlišujú polievky instantné a varené. Instantné hrnčekové polievky vyžadujú špeciálne upravený škrob, ktorý rýchlo napučí aj po zaliatí horúcou vodou. Vo varených polievkach, ktoré musia prejsť počas prípravy niekoľkominútovým varom, sa používa bežný škrob. Správny postup prípravy nájdete vždy v návode na použitie.

Keby sme povarili iba vodu so škrobom a sušenou zeleninou, stále by to asi nebolo ono. Preto sa do polievok pridáva tuk a látky zvýrazňujúce chuť. Predtým išlo o glutamát sodný, dnes sa skôr stretnete s kvasnicovým extraktom, alebo hydrolyzovanou bielkovinou. Dodajme však, že obidve látky fungujú najmä zásluhou kyseliny glutámovej, ktorá je v nich prítomná. Pokiaľ hľadáte výrobok s čo najnižším obsahom glutamátu, skúste hľadať také, do ktorých sa nepridávajú ani hydrolyzované bielkoviny, ani kvasnicový extrakt. Takéto polievky sa aktuálne na trhu ponúkajú, lenže musíte počítať s menej intenzívnou chuťou.

Na vylepšenie chuti slúžia aj potravinárske arómy. Vďaka nim dokážu výrobcovia vytvoriť takmer akúkoľvek príchuť, počnúc ľubovoľným druhom zeleniny, cez mäso, až po vôňu kozieho syra.

Poslednou vecou, ktorú je dobré pri výbere sledovať, je obsah soli. Nájdete ho v tabuľke výživových hodnôt, zvyčajne sa vyjadruje ako množstvo soli v 100 ml polievky pripravenej na konzumáciu podľa návodu výrobcu. Tu by sme odporučili uprednostňovať výrobky s nižším obsahom soli.

Databáze testovaných výrobků

Hovädzie bujóny (19 výrobků)
poslední aktualizace: 30.6.2022
Paradajkové polievky (11 výrobků)
poslední aktualizace: 1.7.2021


Prihlásiť