Ako testujeme sušičky potravín

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • sušenie: 50 %
  • ovládanie: 25 %
  • hlučnosť: 10 %
  • spracovanie: 5 %
  • bezpečnosť: 5 %
  • potreba el. energie: 5 %

Sušenie

Pri testovaní v laboratóriu posudzovali, ako dobre zvládnu prístroje usušiť jablká, huby, hrozno, jahody a hovädzie mäso. Najdôležitejším hodnotiacim kritériom bola senzorická kvalita dehydrovaných potravín, ktorá zahŕňala posúdenie chuti, rovnomernosť usušenia, textúru a konzistenciu (hneď po usušení aj po 24 hodinách).

Ďalej sme pri hodnotení brali do úvahy čas sušenia a jej účinnosť, teda pomer hmotnosti potravín pred dehydratáciou a po nej. Nezabudli sme ani na celkovú rovnomernosť sušenia, ktorá zohľadňuje spracovanie potravín na rôznych sušiacich podnosoch.

Vždy sme sušili všetkých 5 druhov potravín naraz, na každom sušiacom podnose bol jeden druh. Teplota bola nastavená na 70 °C a dĺžka sušenia sa prispôsobila jednotlivým surovinám. Pri sušení sme sa držali aj odporúčaní výrobcov.

Ovládanie

Známky za ovládanie udeľovali traja laboratórni pracovníci. Hodnotili návod na použitie (jeho zrozumiteľnosť, čitateľnosť, prehľadnosť aj prítomnosť postupov a časov sušenia rôznych surovín), zostavenie a plnenie sušičky (najmä skladanie sušiacich podnosov a umiestňovanie surovín), preverili bežné používanie (nastavenie teploty a času, ovládanie a spracovanie tlačidiel), čistenie, manipuláciu a skladovanie.

Hlučnosť

Experti merali hluk počas prevádzky zo vzdialenosti pol metra od prístroja a subjektívne hodnotili vydávané zvuky, najmä ich charakter a intenzitu

Spotreba elektrickej energie

V laboratóriu sme merali celkovú spotrebu elektrickej energie počas sušenia aj v stave stand-by.

Konštrukcia a spracovanie

Laboratórni experti hodnotili celkové spracovanie prístroja aj kvalitu spracovania. Skúmali odolnosť konštrukcie, použité materiály a ich odolnosť proti poškriabaniu aj poškodeniu, spracovanie jednotlivých dielov aj ich spojov, vhodnosť umiestnenia tlačidiel.

Bezpečnosť

Podľa príslušných noriem laboranti testovali elektrickú a teplotnú bezpečnosť sušičiek potravín. Merali teplotu na rôznych miestach na povrchu prístroja a zaznamenávali najvyššie nameranú teplotu aj konkrétne miesto a materiál, z ktorého bol najrozpálenejší bod vyrobený.

Limity hodnotenia

Niektoré čiastkové hodnotenia môžu byť limitované hraničnou hodnotou. V takom prípade nemusí celkové hodnotenie zodpovedať váženému priemeru čiastkových hodnotení.

Text „Ako testujeme“ zobrazuje najnovší testovací program. „Ako testujeme“ pre výrobky testované podľa starších testovacích programov nájdete v príslušnom článku s testom.

Prihlásiť