Ako testujeme zmrzlinovače

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • príprava zmrzliny: 41 %
  • čas prípravy: 14 %
  • ovládanie: 30 %
  • hlučnosť: 5 %
  • spracovanie: 5 %
  • spotreba el. energie: 5 %

Príprava zmrzliny

V každom prístroji pripravovali laboratórni experti tri druhy zmrzliny: vanilkovú, citrónový sorbet a zmrazený jogurt. Množstvo náplne upravili podľa kapacity jednotlivých modelov. Vždy tak, aby využili ich maximálnu kapacitu na výrobu zmrzliny. Všetky chladiace nádoby boli pred každým použitím uložené na 24 hodín do mrazničky s teplotou -18 °C (len pri modeloch bez vlastnej chladiacej jednotky).

Z každého druhu zmrzliny sa vyrábali dve várky, celkovo teda šesť. Pokiaľ sa v dvoch testovacích várkach nedosiahli konzistentné výsledky, vyrobila sa tretia.

Senzorické kvality zmrzliny posudzovali traja experti. Hodnotili chuť zmrzliny, jej vzhľad, štruktúru, celkový dojem a v prípade vanilkovej a citrónovej aj rozmiešanie semiačok a kôry. Konzistenciu zmrzliny hodnotili aj po uložení na 24 hodín do mrazničky.

Čas prípravy

Dĺžku prípravy určovali a merali laboratórni experti. Čas prípravy totiž nie je vopred pevne daný, zmrzlina je hotová v tom momente, keď dosiahne požadovanú konzistenciu. Pohľadom do nádoby cez priehľadný kryt laboranti určili, kedy je zmrzlina hotová, alebo kedy už nemá cenu v miešaní pokračovať, pretože lepší výsledok už sa nedá dosiahnuť.

Pretože výrobníky zmrzliny majú rôznu kapacitu a vyrobia iné množstvo výsledného produktu, čas prípravy hodnotíme ako priemerný čas prepočítaný na kilogram zmrzliny. Rolu teda nehrá iba dĺžka výrobného cyklu, ale aj to, s akým množstvom zmrzliny prístroj zápasí.

Ovládanie

Traja laboratórni experti posudzovali prístroje z pohľadu jednoduchosti ovládania. Sledovali nasledujúce aspekty:

Návod na použitie − hodnotíme veľkosť písma a čitateľnosť textu, prehľadnosť a úplnosť informácií aj prítomnosť knihy s receptami.

Zostavovanie − zahŕňa náročnosť prvotného zostavenia prístroja, či sú jednotlivé kroky jednoduché a intuitívne. Zisťuje sa aj to, či je možné zapnúť prístroj aj napriek tomu, že nie je správne zostavený.

Programovanie − čím jednoduchšie a prehľadnejšie je zapnutie a nastavenie prístroja, tým lepšie hodnotenie. Dôležité je aj spracovanie tlačidiel a kontrolných svetiel aj ich označenie.

Každodenné použitie − tu hodnotíme jednoduchosť bežného ovládania prístroja, jeho stabilitu, prítomnosť rysiek určujúcich maximálnu kapacitu na výrobu zmrzliny v nádobe, či sa dajú pridávať ingrediencie počas miešania a či sa dá dobre vidieť do vnútra nádoby cez priehľadný kryt alebo okienko.

Vyprázdňovanie − sem patria všetky aspekty práce s nádobou, ako je odobratie hnetačov a ich čistenie, kvalita izolácie, prítomnosť držadiel, možnosť uchopenia jednou rukou a náročnosť vyberania hotovej zmrzliny. V laboratóriu merali aj zvyškovú zmrzlinu, ktorá zostávala primrznutá na stenách misky alebo na hnetačoch.

Čistenie − hodnotíme jednoduchosť čistenia misky, hnetačov aj celého prístroja, možnosť umývania v umývačke (neelektrické časti), povrchovú úpravu s ohľadom na odolnosť proti zanechávaniu odtlačkov prstov, škvŕn aj zachytávanie nečistôt.

Hlučnosť

Odborníci v laboratóriu subjektívne posudzovali mieru hlučnosti výrobníkov zmrzliny.

Spracovanie

Hodnotí sa celkové spracovanie prístroja a kvalita jeho vyhotovenia. V laboratóriu skúmali pevnosť konštrukcie, použité materiály a ich odolnosť proti poškriabaniu a poškodeniu, spracovanie jednotlivých dielov aj ich spojov, ovládacie prvky a značenie.

Spotreba elektrickej energie

V laboratóriu sa merala spotreba elektrickej energie počas výroby zmrzliny. Spotrebu sme dali odmerať len pri prístrojoch s vlastnou chladiacou jednotkou, pretože pri modeloch bez chladiacej jednotky je zanedbateľná. Opäť sme hodnotili priemernú spotrebu prepočítanú na kilogram zmrzliny, aby boli prístroje medzi sebou vzájomne porovnateľné.

Text "Ako testujeme" zobrazuje najnovší testovací program. „Ako testujeme“ pre výrobky testované podľa starších testovacích programov nájdete v príslušnom článku s testom.

Prihlásiť