Test mletého mäsa a polotovarov 2021

Publikované v časopise 6/2021

Ťažko odhadnúť, ako strávime nadchádzajúce leto, ale nech už bude situácia akákoľvek, sezónu grilovania si mnohí vziať nedajú. V minulom roku sme skúšali tyčinky na grilovanie, tohtoročný test je určený tým, ktorí si pochúťky na grilovanie pripravujú sami. Do laboratória sme poslali tucet zástupcov mletého mäsa a nechali sme ich prejsť dôkladnými skúškami. Výsledky nás príliš nepotešili. Predpisom a vlastným deklaráciám nedokázala vyhovieť tretina výrobkov.

S príchodom grilovacej sezóny prinášame test mletého mäsa a polotovarov. Do laboratória sme poslali celkovo 12 výrobkov. Osem obsahovalo mleté hovädzie, zvyšné štyri tvorili zmes hovädzieho a bravčového mäsa.

Všetky výrobky prešli rovnakým testovacím programom, ktorý zisťoval obsah mäsa, jeho kvalitu, množstvo tuku, soli a posúdil výrobky aj po senzorickej stránke. Hlavné slovo mali analýzy spojené s mäsom. V laboratóriu zisťovali, koľko mäsa mleté obsahuje. Dôležité to bolo najmä pri polotovaroch, ktoré popri mäse môžu ukrývať aj ďalšie prísady vrátane vody. Ďalšie skúšky zisťovali, koľko kolagénu je v mletom mäse. Ide o látku typickú pre šľachy, kožu a chrupavky a jej podiel ukazuje, ako dokonale očistené mäso použili. Bohužiaľ, pri testoch sme odhalili dva zásadné problémy: jeden z polotovarov obsahoval menej mäsa, ako deklaroval, a pri jednom mletom mäse zistili v laboratóriu nadlimitné množstvo kolagénu. Dodajme ešte, že v oboch prípadoch išlo o čisto hovädzie výrobky a za zistené prehrešky dostali celkovo nedostatočné hodnotenie.

Ďalšou skúškou zisťovali množstvo tuku. Aj tu sa pri dvojici mletých hovädzích výrobkov zistilo, že sú mastnejšie, ako uvádzajú ich etikety. Aj tento poznatok viedol k celkovo nedostatočnej známke.

Senzorické hodnotenie bolo, naopak, príjemným prekvapením. Pri poslednom teste mletého mäsa sa pred šiestimi rokmi zistil celý rad chýb v konzistencii, vtedajším výrobkom chýbala najmä štruktúra mäsa. V aktuálnom teste sa podobné problémy neobjavili a žiadny z testovaných výrobkov nás pri senzorickom hodnotení nesklamal.

Dôležitou témou bola aj mikrobiologická čistota. V laboratórium sledovali výskyt nebezpečných baktérií listérie, salmonely a prostredníctvom merania celkového počtu mikróbov a baktérií Escherichia coli overili dodržanie hygienických pravidiel pri výrobe a skladovaní. Dobrou správou je, že sme ani v tomto zásadnom parametri nenašli žiadne zásadné pochybenia.


mletá hovězí masa a polotovary (porovnat)

míchaná mletá masa a polotovary (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Mleté mäso a polotovary (12 výrobků)
poslední aktualizace: 3.6.2021


Prihlásiť