Ako si vybrať tlakový hrniec

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 27.4.2021

Tlakový hrniec je užitočný domáci pomocník, ktorý dokáže výrazne zrýchliť prípravu pokrmov. Ušetríte s ním čas aj energiu a jeho používania sa nemusia báť ani začiatočníci. Ak premýšľate o zaradení tlakového hrnca do svojho kuchynského arzenálu, prečítajte si nákupného sprievodcu.

Tlakové hrnce sú dostupné vo viacerých typoch a rozmeroch. Ich cena sa pohybuje v širokom rozpätí. Z desiatok eur sa môže vyšplhať až na niekoľko stoviek a odvíja sa nielen od veľkosti, materiálu, príslušenstva a dizajnu, ale, samozrejme, aj od značky.

Najprv je pri výbere dôležité premyslieť si, pre akú početnú skupinu sa chystáte variť a zvážiť veľkosť tlakového hrnca. Tlakový hrniec totiž môžete naplniť iba do dvoch tretín jeho celkového objemu, inak para nebude mať dostatok miesta a tlak narastie príliš prudko. Na trhu zoženiete menšie hrnce s objemom už od 2,5 litra, tie však postačia maximálne pre dvojicu. Pre rodinu odporúčame hrniec s objemom aspoň 5 litrov. Väčšie papiňáky využijete napríklad aj na zaváranie a sterilizovanie, do veľkosti sa v tomto prípade oplatí investovať.

Vyberajte očami aj rukami

V ďalšom kroku sa zamerajte na spracovanie hrnca, najmä na vrchnák a rukoväť. Sú dôležité pre bezproblémovú a bezpečnú manipuláciu s tlakovým hrncom. Rukoväte na bokoch hrnca by mali byť pohodlné, pevné a dostatočne veľké, aby ste sa pri uchopovaní nepopálili o stenu nádoby.

Čo sa týka vrchnáka hrnca, existujú dva základné systémy otvárania a zatvárania ‑ bajonetový a pákový. Naše testovanie ukázalo, že oba sú rovnako bezpečné, preto záleží len od vašich preferencií.

Hrniec s bajonetovým uzáverom má na sebe drážky alebo výstupy, do ktorých zapadá vrchnák. Nasadí sa na nádobu a pootočením rukoväti zacvakne a uzamkne. Otvára sa uvoľnením zámku a opätovným otočením. Spoznáte ho podľa výrazne dlhšej rukoväti.

Hrniec s pákovým zatváraním má pokrievku so špeciálnymi svorkami. Veko sa v tomto prípade vkladá priamo do hrnca a svorky zaistia jeho bezpečné uzavretie a zafixovanie. Ovláda sa stlačením, alebo otočením rukoväte na vrchnáku.

Odporúčame vám konkrétne modely starostlivo prezrieť a porovnať priamo v predajni a prácu s hrncom si vyskúšať a ohmatať. Jedine tak zistíte, ktorý typ vám bude najviac vyhovovať a bude sa vám s ním pohodlne variť.

Čo môže „papiňák“ ponúknuť?

Ponuka funkcií a príslušenstva je v prípade tlakového hrnca pomerne skromná. Predsa len ide o jednoduché kuchynské zariadenie. Svoju pozornosť môžete zamerať na počet úrovní tlaku. Niektoré hrnce umožňujú variť pod rôzne vysokým tlakom a disponujú nastavením jeho úrovne. Nie je to tak pri všetkých hrncoch, narazíte aj na modely bez tejto možnosti.

Pokiaľ chcete hrniec využívať na varenie v pare, porozhliadnite sa po modeloch s naparovacou vložkou, vďaka ktorej môžete napríklad oddeliť zeleninu od mäsa. Naparovacie sitko zoženiete v niektorých prípadoch aj samostatne na dokúpenie.

Vhodné je aj skontrolovať, či výrobca uvádza v návode na použitie prehľad času varenia jednotlivých potravín a pokrmov, aj možnosť umývania v umývačke.

Nezabudnite na bezpečnosť

Kvalitný tlakový hrniec je hrubostenná nádoba z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele, s odolným tesnením a ventilom. Pri výbere je dôležité zhodnotiť materiál hrnca, jeho spracovanie a bezpečnostné prvky.

Medzi nevyhnutné bezpečnostné poistky patrí uzamykateľný vrchnák, ktorý .zabráni uvoľneniu pokrievky počas varenia a predčasnému otvoreniu hrnca. Tlakový ventil na vypúšťanie pary a aspoň jeden ďalší záložný ventil pre prípadné zlyhanie, ku ktorému môže dôjsť napríklad upchatím čiastočkami jedla či korením. Výrobcovia môžu papiňák vybaviť väčším počtom nezávislých záložných ventilov. Dôležité je aj kruhové gumové tesnenie vo vrchnáku, ktoré zaisťuje nepriedušné uzatvorenie hrnca, aj indikátor tlaku.

Elektrické tlakové hrnce

Ide o modernú alternatívu klasických papiňákov. Majú vlastný zdroj tepla a využívajú automatické funkcie. Vrcholom variability je tzv. multifunkčný hrniec, ktorý disponuje viacerými programami, okrem rýchleho varenia tlakom dokáže variť aj pomaly, zvládne úlohu ryžovaru, jogurtovača, panvice aj ohrievania jedla.

Výhodou je možnosť nastavenia automatických programov a viac doplnkov, ako napríklad časovač, odložený štart, udržiavanie teploty a pod. Ovládanie uľahčuje displej a elektronické kontrolky. Hrniec varenie v priebehu celej prípravy kontroluje a prispôsobuje výšku teploty aj tlaku. Príprava pokrmov väčšinou zaberie viac času ako pri klasických tlakových hrncoch, ale znižuje sa riziko rozvarenia alebo pripálenia.

Nevýhodou je vyššia nákupná cena a nutnosť umiestniť hrniec na pracovnú plochu v dosahu zásuvky, aj jeho väčšie rozmery a hmotnosť. Pri výbere si preto zvážte, čo od tlakového hrnca očakávate, ako intenzívne ho plánujete využívať a či máte dostatok priestoru v kuchyni.

Databáze testovaných výrobků

Tlakové hrnce (13 výrobků)
poslední aktualizace: 29.4.2021


Prihlásiť