Hoci sa kakaové cereálie často označujú ako raňajkové, nemali by sme ich považovať za každodennú súčasť ranného menu. Dôvodom je relatívne vyšší obsah cukru − v priemere ukrývajú kakaové guľôčky a mušličky 24 % cukru a pri výbere by sa v tomto smere malo dbať na zásadu čím menej, tým lepšie. Ďalšími dôležitými živinami sú bielkoviny a vláknina. V ich prípade platí pri výbere opačná logika.
Raňajkové cereálie sa niekedy obohacujú prídavkom minerálov a vitamínových zmesí. Takto obohatené výrobky netreba preferovať. Vzhľadom na vyšší obsahu cukru by cereálie mali slúžiť skôr ako dezert a odporúčané porcie obohatených cereálií pokryjú potrebu vitamínov len čiastočne. Najlepším spôsobom doplnenia vitamínov je konzumácia vyváženej stravy, ktorá zahŕňa prirodzené zdroje vitamínov.
Pokiaľ ide o zloženie raňajkových cereálií, nie sú medzi jednotlivými výrobkami príliš veľké rozdiely. Pre chuť je dôležitý napríklad obsah kakaa ktorý sa obvykle pohybuje v menšom rozmedzí medzi 5 % až 7 %.
Cereálie sa často predávajú v plastových vreckách, alebo v papierových škatuliach. Papierová škatuľa však v sebe ukrýva cereálie v plastovom vrecúšku, ktoré je z technologického hľadiska nutné, pretože chráni potraviny pred vlhkosťou alebo pachmi. Ukazuje sa však, že papierová škatuľa je v tomto prípade obalom navyše.