Ako vybrať kakaové cereálie

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 26.4.2021

Kakaové cereálie často kupujeme deťom, preto by na ich výbere malo zvlášť záležať. Najväčšiu pozornosť si zaslúži tabuľka výživových údajov.

Hoci sa kakaové cereálie často označujú ako raňajkové, nemali by sme ich považovať za každodennú súčasť ranného menu. Dôvodom je relatívne vyšší obsah cukru − v priemere ukrývajú kakaové guľôčky a mušličky 24 % cukru a pri výbere by sa v tomto smere malo dbať na zásadu čím menej, tým lepšie. Ďalšími dôležitými živinami sú bielkoviny a vláknina. V ich prípade platí pri výbere opačná logika.

Raňajkové cereálie sa niekedy obohacujú prídavkom minerálov a vitamínových zmesí. Takto obohatené výrobky netreba preferovať. Vzhľadom na vyšší obsahu cukru by cereálie mali slúžiť skôr ako dezert a odporúčané porcie obohatených cereálií pokryjú potrebu vitamínov len čiastočne. Najlepším spôsobom doplnenia vitamínov je konzumácia vyváženej stravy, ktorá zahŕňa prirodzené zdroje vitamínov.

Pokiaľ ide o zloženie raňajkových cereálií, nie sú medzi jednotlivými výrobkami príliš veľké rozdiely. Pre chuť je dôležitý napríklad obsah kakaa ktorý sa obvykle pohybuje v menšom rozmedzí medzi 5 % až 7 %.

Cereálie sa často predávajú v plastových vreckách, alebo v papierových škatuliach. Papierová škatuľa však v sebe ukrýva cereálie v plastovom vrecúšku, ktoré je z technologického hľadiska nutné, pretože chráni potraviny pred vlhkosťou alebo pachmi. Ukazuje sa však, že papierová škatuľa je v tomto prípade obalom navyše.

Databáze testovaných výrobků

Kakaové raňajkové cereálie (17 výrobků)
poslední aktualizace: 29.4.2021


Prihlásiť