Ako testujeme tlakové hrnce

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • funkcia: 50 %
  • ovládanie: 30 %
  • bezpečnosť: 5 %
  • spotreba energie: 10 %
  • továrenské spracovanie: 5 %

Funkcia

Skúška funkčnosti tlakových hrncov sa skladá z dvoch častí. Najskôr sme urobili test tepelných vlastností, pri ktorom sme merali čas zahrievania a ochladzovania, teda ako dlho trvá hrncu dosiahnuť maximálny tlak pri naplnení vodou a ako rýchlo klesne späť. Následne sme sa presunuli k testom varenia, ktoré boli najdôležitejšie.

V tlakových hrncoch sme varili dusené hovädzie mäso so zeleninou a fazuľu. Testy robili a hodnotili dvaja laboratórni experti. Vždy varili aspoň dve dávky, v prípade rozdielnych výsledkov aj varili aj tretiu. Hodnotenie pokrmov tvoria priemerné známky z oboch kôl. Postupovalo sa podľa presného receptu s prihliadnutím na inštrukcie jednotlivých výrobcov.

Hovädzie so zeleninou

Použili sme nasledovné ingrediencie: 675 g hovädzieho mäsa, 25 g múky, 2 lyžice oleja, 2 cibule, 450 g zemiakov, 225 g mrkvy, 2 stredné petržleny, 2 stredné póry, 600 ml hovädzieho vývaru, soľ, čierne korenie, bobkový list.

Mäso nakrájané na kocky sme obalili v múke. V otvorenom tlakovom hrnci sme rozpálili olej a opražili  nasekanú cibuľu, potom sme pridali mäso a opražili ho do zhnednutia. Potom sme pridali nakrájanú zeleninu a zvyšné ingrediencie, zavreli a zaistili vrchnák. Zohrievaním sme dosiahli najvyšší tlak a varili sme 15 minút. Následne sme tlak rýchlo znížili v studenej vode.

Laboranti merali čas zohrievania, varenia a ochladzovania. Pri hodnotení bola však najdôležitejšia senzorická kvalita výsledného pokrmu. Hodnotili sme celkový dojem, rovnomernosť uvarenia, chuť a spokojnosť.

Fazuľa

Pri teste sme varili 450 g červenej fazule. Umytú strukovinu sme zaliali vriacou vodou, v ktorej sme ju nechali namáčať jednu hodinu. Do tlakového hrnca sme naliali 1,2 litra vody, vrátane tej z namáčanej fazule. Vodu sme priviedli do varu a následne pridali fazuľu a hrniec sme zavreli. Pri najvyššom tlaku sme varili 20 minút. Potom sme nechali tlak pozvoľna klesnúť.

Opäť sme merali čas zahrievania, varenia aj ochladzovania. Pri hodnotení senzorickej kvality fazule sme posudzovali výsledný celkový dojem, rovnomernosť varenia a spokojnosť.

Ovládanie

V rámci skúšky ovládania sme sa zamerali na tieto kategórie: návod na použitie, bežné používanie, nastavenie, čistenie a manipulácia.

Návod na použitie má zásadný vplyv na bezproblémové varenie v tlakovom hrnci. Hodnotili sme čitateľnosť, zrozumiteľnosť textu, obrázkov aj grafov, prehľadnosť inštrukcií aj informácie o bezpečnosti a riešení problémov.

Bežné používanie sme posudzovali najmä z hľadiska manipulácie s vrchnákom a jeho zabezpečenie. Zvlášť sme hodnotili aj jednoduchosť manipulácie s hrncom a skladovanie. Pri nastavovaní nás zaujímalo spracovanie a funkčnosť tlačidiel a prehľadnosť ovládania.

Čo sa týka čistenia tlakového hrnca, skúmali sme, či sa dá umývať v umývačke aj podmienky umývania a či nechýbajú presné inštrukcie. Hľadali sme aj miesta s tendenciou zachytávať a zhromažďovať nečistoty a posúdili sme celkovú náročnosť údržby.

Bezpečnosť

Skúšky bezpečnosti tlakových hrncov sa riadia medzinárodnými normami, konkrétne európskou smernicou o tlakových zariadeniach ČSN EN 12778. Podľa nej sme testovali teplotnú bezpečnosť hrncov aj bezpečnostné a kontrolné mechanizmy.

Urobili sme sériu testov, pri ktorých sme preverili zariadenia kontroly tlaku, poistné a dekompresné systémy, tesnenia, otváranie hrnca a jeho zabezpečenie, smer vypúšťania pary a riziko obarenia.

Spotreba energie

Merali sme spotrebu elektrickej energie varnej platne. Do hodnotenia sa premietla energia spotrebovaná pri testovaní zahrievania a varenia.

Továrenské spracovanie

Hodnotili sme celkové spracovanie prístroja aj kvalitu spracovania. Posudzovali sme pevnosť konštrukcie, spracovanie jednotlivých dielov a ich spojov, použité materiály a ich odolnosť proti poškriabaniu aj poškodeniu, ovládacie prvky a značenie.

Prihlásiť