Ako si vybrať rýchle občerstvenie

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 29.3.2021

S výberom rýchleho občerstvenia sa neradí ľahko. Na rozdiel od balených potravín nemáme pri nich totiž veľa ukazovateľov.

Hlavný rozdiel spočíva v odlišnom spôsobe označovania. Ak si kúpime obloženú bagetu v chladiacom boxe samoobsluhy, berieme do ruky balenú potravinu. Môžeme sa preto spoľahnúť, že na obale nájdeme kompletné informácie zahŕňajúce presné zloženie, percentuálne podiely dôležitých ingrediencií, výživové údaje, dátum spotreby, hmotnosť a ďalšie.

Ak si však podobnú bagetu objednáme v bistre, ide o pokrm. Pri ňom má zákazník nárok dozvedieť sa len názov, množstvo (najčastejšie hmotnosť) aj to, aké potravinové alergény daný pokrm obsahuje. V niektorých prípadoch platí povinnosť uviesť dátum spotreby, prípadne postup zohrievania. Výživové údaje, zloženie alebo podiely dôležitých ingrediencií zákon nevyžaduje. Prípadné oznámenie zákazníkovi je otázkou dobrej vôle predajcu. Dodajme ešte, že na pravidlách nič nemení ani taká situácia, kedy si pokrm − napríklad pizzu − objednávame cez internet a domov nám príde zabalená v škatuli.

Napriek tomu sú dve veci, na ktoré si treba dávať pozor pri nákupe pokrmu. Prvý z nich je názov. Platí totiž, že pomenovanie pokrmu musí dať zákazníkovi predstavu, čo si kupuje. Zároveň názov nesmie zákazníka klamať. Ak sa teda pizza alebo bageta v názve chváli šunkou, smotanou alebo syrom, nesmie v skutočnosti obsahovať ich náhrady. Dodajme ešte, že aj táto oblasť je pod úradnou kontrolou Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie.

Našu pozornosť si zaslúžia aj informácie o alergénoch. Problém je, že každý prevádzkovateľ na ne upozorňuje inak. Niekedy ich nájdete v poznámke v jedálnom lístku, inokedy na výveskách s ponukou, ale možný je aj taký variant, že sa na alergény musí zákazník opýtať personálu. Radíme vám preto, keď nemôžete informáciu o alergénoch nájsť, radšej sa spýtajte.

Pri predaji pokrmov platia prísne hygienické pravidlá. Samozrejmosťou je dodržiavanie správnej teploty skladovania. Pri nákupe občerstvenia si preto všímajte aj čistotu prostredia, kde sa predáva. Pri teplom občerstvení navyše platí povinnosť, že sa musí vydávať zákazníkom pri teplote najmenej 60 °C, a to sa vzťahuje aj na teplé nápoje.

Databáze testovaných výrobků

Hotdogy z čerpacích staníc (6 výrobků)
poslední aktualizace: 1.4.2021


Prihlásiť