Test domácich pekární 2021

Sdílejte

Publikované v časopise 4/2021

V uplynulom roku sa domáce práce stali obľúbeným zabijakom nudy. Vo veľkom sme tak začali napríklad nakladať zeleninu, zavárať ovocie alebo piecť chlieb. Ak vás pečivo pripravené doma láka, ale netrúfate si na to, náš aktuálny test je presne pre vás. V laboratóriu sme otestovali 14 domácich pekární a vo všetkých upiekli tri druhy chleba. Pre porovnanie sme potom rovnaké chleby upiekli tiež v rúre. Aký bol výsledok? Pomyselný vavrín vcelku jednoznačne patrí rúre.

Medzi overenými modelmi nájdete pekárne s maximálnym príkonom od 500 do 850 wattov a hmotnosťou medzi viac ako 3 až 8 kilogramov. Veľká väčšina ponúka širokú škálu predvolených programov, ako napríklad pečenie sladkého pečiva, prípravu cesta na pizzu, alebo zaváranie džemu. Z ďalších funkcií stojí za zmienku možnosť nastavenia miery opečenia kôrky, odložený štart, udržiavanie teploty chleba, zvukový signál konca pečenia alebo minútky. Všetky modely sú vybavené jednokomorovou formou na pečenie a jedným alebo dvoma hákmi na miesenie.

Pokiaľ si chceme doma upiecť chlieb, máme dve možnosti. Prvý variant vyžaduje väčšiu aktivitu ‑ ručné miesenie cesta, čakanie na vykysnutie, preliatie do formy a konečne pečenie v rúre. Ak sa vám zdá vyššie popisovaný proces zdĺhavý, môžete väčšinu práce prenechať práve domácej pekárni. Do nej stačí v presne stanovenom množstve a poradí nasypať ingrediencie, pekáreň ich za vás premieša, spracuje cesto, nechá ho vykysnúť a nakoniec chlieb upečie v tvare tehly alebo kocky. Teória znie pekne a bezprácne, aký je však výsledok v praxi?

To sme zisťovali v laboratóriu, kde sme okrem pečenia troch druhov chleba (biely, celozrnný a slnečnicový), vyskúšali aj ovládanie, nastavenie jednotlivých funkcií, manipuláciu s príslušenstvom alebo jednoduchosť čistenia. Posudzovali sme aj hlučnosť ich prevádzky, dielenské spracovanie a spotrebu elektrickej energie. Nakoniec sme všetky modely podrobili skúške elektrickej bezpečnosti.

Pre porovnanie sme v laboratóriu upiekli tehlu bieleho, celozrnného a slnečnicového chleba aj v bežnej rúre. Každý druh sme pripravili podľa rovnakej receptúry, akú sme použili v pekárňach. Cesto sme miesili 10 minút v kuchynskom robote s ramenom KitchenAid Classic, nechali ho hodinu kysnúť pri 30 °C a naliali ho do formy v tvare tehly. Chlieb sme piekli 10 minút na 210 °C a 35 minút na 180 °C. Postup bol pre všetky druhy chleba rovnaký. Výsledok sme nakoniec dali zhodnotiť pracovníkom laboratória, ktorí predtým hodnotili chleby upečené v pekárňach. Čo oni na to? Chleby pripravené pomocou kuchynského robota a rúry boli podľa nich oveľa lepšie ako pri použití domácej pekárne (viac sa môžete dočítať v aktuálnom teste).


Testované výrobky - domáce pekárne (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Domáce pekárne (14 výrobků)
poslední aktualizace: 1.4.2021


Prihlásiť