Ako testujeme domáce pekárne

Ako hodnotíme

Podiel skúšok na celkovom hodnotení:

  • pečenie: 55 %
  • ovládanie: 25 %
  • konštrukcia a spracovanie: 5 %
  • hlučnosť: 5 %
  • spotreba el. energie: 10 %

Limity hodnotenia

Niektoré čiastkové hodnotenia môžu byť limitované hraničnou hodnotou. V takom prípade nemusí celkové hodnotenie zodpovedať váženému priemeru čiastkových hodnotení.

Podmienky testovania

  • Domáce pekárne sme počas testovania používali pri sieťovom napätí 230 V ± 2 %.
  • Všetky testy sme robili pri izbovej teplote 20 °C (± 3 °C).
  • Pri testovaní sme používali vodu z rovnakého zdroja.
  • Počas skúšky pečenia sme vždy zaznamenali podrobnosti o nastavení a použitom príslušenstve.

Pečenie

V pekárňach sme piekli biely, celozrnný a slnečnicový chlieb. Od každého typu sme v pekárni upiekli vždy dva chleby (použili sme normálnu dĺžku cyklu a stredné sfarbenie kôrky). Hodnotenie konkrétneho typu chleba tvorí priemernú známky z oboch kôl.

Cesto sme pripravili na zhruba kilový chlieb, pričom sme vždy prihliadli na možnosti nastavenia hmotnosti bochníka a zvolili sme najbližší možný variant. Upečený chlieb sme vybrali z pekárne do 10 minút od dokončenia cyklu a umiestnili sme ho na drôtený stojan, kde chladol minimálne jednu hodinu.

Každý chlieb následne posudzovali podľa presne daných kritérií traja laboratórni pracovníci. Body rozdávali za sfarbenie, vzhľad, hrúbku aj rovnomernosť kôrky alebo štruktúru striedky. Do hodnotenia sa premietla aj dĺžka cyklu pečenia. Pri každom pokuse sledovali aj to, či pri vyberaní chleba z formy nezostáva v striedke zaseknutý hnetací hák.

Chleby sme pripravovali z týchto surovín:

  • biely chlieb (pšeničná múka hladká, voda, droždie, soľ);
  • celozrnný chlieb (pšeničná múka hladká, pšeničná múka celozrnná, voda, droždie, soľ);
  • slnečnicový chlieb (pšeničná múka hladká, ražná múka celozrnná, slnečnicové semienka, voda, droždie, soľ).

Ovládanie

Jednoduchosť ovládania pekární hodnotili traja laboratórni pracovníci. Zamerali sa na jasnosť, zrozumiteľnosť a dobrú čitateľnosť návodu (k dobru pripočítali pribalenú knihu receptov a sprievodcu riešením nedostatkov). Overovali umiestnenie, veľkosť a kontrast displeja alebo jednoduchosť dávkovania a pridávania ingrediencií. Hodnotili aj to, ako sa pekárne programujú a či sú vybavené okienkom, pomocou ktorého sa dá vizuálne sledovať priebeh pečenia. Nakoniec vyskúšali, nakoľko prácne je vybratie formy a čistenie vnútorných aj vonkajších plôch pekárne.

Konštrukcia a spracovanie

V rámci tejto skúšky posudzovala trojica laboratórnych expertov odolnosť konštrukcie a ovládacích prvkov. Hodnotiaci sa zamerali predovšetkým na použité materiály a ich odolnosť proti poškriabaniu alebo poškodeniu, precíznosť prevedenia spojov medzi materiálmi, odolnosť lakovaných častí a ukotvenie aj vyhotovenie tlačidiel alebo otočných koliesok.

Hlučnosť

Laboratórni pracovníci subjektívne hodnotili, nakoľko sú pekárne hlučné pri miesení cesta. Do úvahy vzali aj ďalšie potenciálne rušivé zvuky, ako zvukovú signalizáciu, hučanie ventilácie pri pečení, atď.

Spotreba elektrickej energie

Do hodnotenia sme premietli energiu spotrebovanú počas skúšky pečenia chleba (pri každom druhu chleba sme započítali vždy priemer všetkých hodnôt z oboch cyklov pečenia). Merali sme spotrebu elektriny v režime stand-by.

Bezpečnosť

Všetky modely absolvovali skúšku elektrickej bezpečnosti. Pri nej sme overovali, či majú pekárne potrebné bezpečnostné značenie a či nehrozí pri nich úraz elektrickým prúdom. Ak prešli modely skúškou bez problémov, do celkového hodnotenia sme výsledok nezohľadnili. V prípade, že sme narazili na pochybenia, znížili sme pekárni čiastkové aj celkové hodnotenie

Prihlásiť