Medzi overenými modelmi nájdete pekárne s maximálnym príkonom od 500 do 850 wattov a hmotnosťou medzi viac ako 3 až 8 kilogramov. Veľká väčšina ponúka širokú škálu predvolených programov, ako napríklad pečenie sladkého pečiva, prípravu cesta na pizzu, alebo zaváranie džemu. Z ďalších funkcií stojí za zmienku možnosť nastavenia miery opečenia kôrky, odložený štart, udržiavanie teploty chleba, zvukový signál konca pečenia alebo minútky. Všetky modely sú vybavené jednokomorovou formou na pečenie a jedným alebo dvoma hákmi na miesenie.
Pokiaľ si chceme doma upiecť chlieb, máme dve možnosti. Prvý variant vyžaduje väčšiu aktivitu ‑ ručné miesenie cesta, čakanie na vykysnutie, preliatie do formy a konečne pečenie v rúre. Ak sa vám zdá vyššie popisovaný proces zdĺhavý, môžete väčšinu práce prenechať práve domácej pekárni. Do nej stačí v presne stanovenom množstve a poradí nasypať ingrediencie, pekáreň ich za vás premieša, spracuje cesto, nechá ho vykysnúť a nakoniec chlieb upečie v tvare tehly alebo kocky. Teória znie pekne a bezprácne, aký je však výsledok v praxi?
To sme zisťovali v laboratóriu, kde sme okrem pečenia troch druhov chleba (biely, celozrnný a slnečnicový), vyskúšali aj ovládanie, nastavenie jednotlivých funkcií, manipuláciu s príslušenstvom alebo jednoduchosť čistenia. Posudzovali sme aj hlučnosť ich prevádzky, dielenské spracovanie a spotrebu elektrickej energie. Nakoniec sme všetky modely podrobili skúške elektrickej bezpečnosti.
Pre porovnanie sme v laboratóriu upiekli tehlu bieleho, celozrnného a slnečnicového chleba aj v bežnej rúre. Každý druh sme pripravili podľa rovnakej receptúry, akú sme použili v pekárňach. Cesto sme miesili 10 minút v kuchynskom robote s ramenom KitchenAid Classic, nechali ho hodinu kysnúť pri 30 °C a naliali ho do formy v tvare tehly. Chlieb sme piekli 10 minút na 210 °C a 35 minút na 180 °C. Postup bol pre všetky druhy chleba rovnaký. Výsledok sme nakoniec dali zhodnotiť pracovníkom laboratória, ktorí predtým hodnotili chleby upečené v pekárňach. Čo oni na to? Chleby pripravené pomocou kuchynského robota a rúry boli podľa nich oveľa lepšie ako pri použití domácej pekárne (viac sa môžete dočítať v aktuálnom teste).