Ako hodnotíme
Podíl skupin zkoušek na celkové hodnocení:
- obsah masa: 75 %
- obsah tuku: 15 %
- obsah soli: 10 %
Párky v rožku sme nakupovali v potrebnom množstve priamo na čerpacích staniciach. Pre potreby chemických analýz boli párky z hotdogov vyseparované.
Podiel mäsa sme stanovili výpočtom z nameraných hodnôt. Množstvo bielkovín sme stanovili podľa Kjeldahla, podiel kolagénu sme zistili fotometricky. Prítomnosť hovädzej, hydinovej a sójovej bielkoviny sme preukazovali biochemicky príslušnými kitmi Elisa. Koncentráciu vápnika sme merali metódou emisnej spektrometrie s indukčne viazanou plazmou.
Obsah tuku sme zisťovali gravimetricky
Obsah soli sme vypočítali z koncentrácie sodíka atómovou absorpčnou spektrometriou.
Hmotnosť hotdogov aj samotných párkov sme zistili na základe váženia celej skupiny desiatich vzoriek. Hmotnosť jednotlivých kusov sme zistili výpočtom.