Kto iný ako našinec by mal vedieť oceniť dobrý mak? Mak sa v srdci Európy nielen pestuje, ale s veľkou chuťou aj konzumuje. Podľa Českého štatistického úradu zje každý Čech v priemere ročne asi 400 gramov maku. Nevyzerá to na prvý pohľad ako závratné množstvo, v reálnom živote to však môže znamenať aj desiatky buchiet na hlavu za rok.
Česko sa považuje za pestovateľskú makovú veľmoc, odkiaľ pochádza podstatná časť svetovej produkcie. Na drobných tmavých semienkach z českej kotliny si tak pochutnávajú aj Nemci, Rakúšania, Poliaci aj Ukrajinci alebo Rusi. Vlani sa na českých poliach zožalo približne 29-tisíc ton maku.
Aby sme zistili, aký mak sa ponúka nášmu spotrebiteľovi, poslali sme do laboratória celkovo 18 zástupcov. Desať z nich tvoril mak mletý, osem vzoriek mak celý. Skúmali sme predovšetkým to, či vyhovujú požiadavkám českej legislatívy.
Zaujíma vás, ako test dopadol?