Test maku 2021

Sdílejte

Publikované v časopise 4/2021

Otázku, či sú lepšie buchty s tvarohom, alebo s makom, bohužiaľ, zodpovedať nevieme. Ak však chcete zistiť, s ktorým makom budú tie makové najlepšie, pozývame vás na nasledujúce stránky. Do laboratória sme odoslali balenia maku, ktoré majú najväčšiu šancu skončiť v našom nákupnom košíku. Overovali sme akostné požiadavky vyhlášky aj prítomnosť nežiaducich látok. A rovno môžeme prezradiť, že skoro polovica vzoriek prepadla. Na vine bol nadlimitný obsah ťažkých kovov a morfínových alkaloidov.

Kto iný ako našinec by mal vedieť oceniť dobrý mak? Mak sa v srdci Európy nielen pestuje, ale s veľkou chuťou aj konzumuje. Podľa Českého štatistického úradu zje každý Čech v priemere ročne asi 400 gramov maku. Nevyzerá to na prvý pohľad ako závratné množstvo, v reálnom živote to však môže znamenať aj desiatky buchiet na hlavu za rok.

Česko sa považuje za pestovateľskú makovú veľmoc, odkiaľ pochádza podstatná časť svetovej produkcie. Na drobných tmavých semienkach z českej kotliny si tak pochutnávajú aj Nemci, Rakúšania, Poliaci aj Ukrajinci alebo Rusi. Vlani sa na českých poliach zožalo približne 29-tisíc ton maku.

Aby sme zistili, aký mak sa ponúka nášmu spotrebiteľovi, poslali sme do laboratória celkovo 18 zástupcov. Desať z nich tvoril mak mletý, osem vzoriek mak celý. Skúmali sme predovšetkým to, či vyhovujú požiadavkám českej legislatívy.

Zaujíma vás, ako test dopadol?


mletý (porovnat)

celý (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Mak (18 výrobků)
poslední aktualizace: 1.4.2021


Prihlásiť