Ako testujeme maky

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • fyz. kvalitatívne požiadavky: 30 %
  • tuk: 15 %
  • morfínové alkaloidy: 25 %
  • plesne: 10 %
  • ťažké kovy: 10 %
  • senzorické hodnotenie: 10 %

Fyzikálne kvalitatívne požiadavky

Požiadavky vyhlášky č. 329/1997 Zb. – semená nevyfarbené, tmavé až čierne, semená maku bieleho, semená nevyzreté, poškodenie, anorganické nečistoty, semená blenu čierneho, semená láskavca a mrlíka sme zisťovali gravimetricky.

Tuk

Obsah tuku po hydrolýze sme zisťovali gravimetricky, číslo kyslosti titračnou metódou.

Morfínové alkaloidy

Na stanovenie obsahu kodeínu, morfínu, tebaínu, noskapínu a papaverínu sme použili metódu kvapalinovej chromatografie (LC-UV).

Plesne

Prítomnosť plesní sme zisťovali kultiváciou.

Ťažké kovy

Množstvo ťažkých kovov (ortuť, arzén, olovo a kadmium) sme určovali hmotnostnou spektrometriou s indukčne viazanou plazmou (IPC-MS).

Senzorické hodnotenie

Vzhľad, farbu, vôňu, chuť a prítomnosť cudzích pachov alebo príchutí sme posúdili metódou slovného opisu.

Prihlásiť