Test kypriacich práškov do pečiva 2021

Publikované v časopise 3/2021

Hrdina nasledujúcich riadkov je malý a nenápadný, napriek tomu je v istých chvíľach nevyhnutný pomocník. Reč bude o kvalitách práškov do pečiva. Do laboratórnej kuchyne sme poslali dvadsať kypriacich prostriedkov, aby ukázali, čo v nich je. Počas testu museli nakypriť bábovku, sušienky a navyše prejsť prísnym chemickým rozborom. Žiadny z nich nás vyslovene nesklamal, rozdiely vo výkonoch však boli viditeľné.

Test kypriaceho prášku sa detailne pozrel na nenápadného pomocníka na pečenie. Do laboratória sme poslali dvadsať rôznych práškov do pečiva, aby sme zistili, ako dobre fungujú a či ich nezaťažujú niektoré nežiaduce látky. Do výberu sme zaradili klasické prípravky s fosfátmi, prášky s vínnym kameňom aj tie, ktoré sú označené biocertifikátom.

Najdôležitejšou súčasťou testu bola dvojica praktických pekárskych skúšok. Schopnosť nakypriť cesto sme skúšali pri pečení báboviek a čokoládových sušienok. Zaujímalo nás pri tom, ako sa po upečení zväčšil objem výrobkov, v oboch prípadoch takisto prebehlo aj senzorické zhodnotenie vzhľadu a konzistencie. Výsledky boli pomerne prekvapujúce, napríklad pri bábovkách dokázal najúspešnejší prípravok zväčšiť objem o 51 %, zatiaľ čo ten najslabší zvládol cesto nakypriť len o 22 %.

Nasledovala séria chemických skúšok, ktoré pátrali po nežiaducich ťažkých kovoch, sledovali obsah vody aj fosforu. Analýza ťažkých kovov nás mala presvedčiť, že výrobcovia používajú kypriace látky v potravinárskej čistote. Meraním obsahu fosforu sme zase overovali, či sa v bezfosfátových prípravkoch s vínnym kameňom predsa len neobjavuje. Všetky skúšky dopadli dobre a môžeme skonštatovať, že v tomto ohľade sa dá na kypriace prášky spoľahnúť.


kypřicí prášky s fosfáty (porovnat)

kypřicí prášky s vinným kamenem (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Kypriace prášky do pečiva (20 výrobků)
poslední aktualizace: 4.3.2021


Prihlásiť