Ako si vybrať mrazené tresky

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2021 Obsah aprílového dTestu

Aktualizováno: 22.12.2020

Aljašské tresky patria medzi najdostupnejšie druhy morských rýb, pravidelne sa umiestňujú na vrchole rebríčka najhojnejšie lovených rýb na svete. Jemná chuť a vôňa im dáva široké možnosti využitia v kuchyni, aj pri priemyselnom spracovaní. Ich biele mäso slúži napríklad ako hlavná surovina pri výrobe rybích prstov alebo krabích tyčiniek. Z pohľadu výživy nám treska poslúži ako zdroj bielkovín, rybí tuk v nich však nehľadajte. Filety obsahujú len okolo 0,5 %.

Ak si idete kúpiť aljašskú tresku, overte si na obale názov ryby. Aljašské tresky sa môžu predávať aj ako treska pestrá, istotu dáva latinské meno Theragra chalcogramma. Aljašský prídomok súvisí s miestom, kde tresky žijú. Ide totiž o rybu z Beringovho mora, ktoré sa rozkladá medzi Aljaškou a Ruskom. Na každom obale mrazených rýb nájdete oblasť, kde boli vylovené. V prípade tresiek ide o FAO 61 a FAO 67 označujúce severozápadný, resp. severovýchodný Tichý oceán a Beringovo more patriace do oboch týchto oblastí.

V obchodoch sa môžete stretnúť s treskami buď v podobe filiet, alebo blokového porciovaného filé. Bloky rybacieho mäsa sa vyrábajú lisovaním filiet do kociek a slúžia ako kompaktná forma rybacieho mäsa používaná v potravinárskom priemysle aj v domácnostiach. Akákoľvek z týchto dvoch foriem, obsahuje zvyčajne iba rybacie mäso.

Na každom balení mrazenej ryby nájdete dátum minimálnej trvanlivosti a dátum zamrazenia, ktoré sa oplatí rešpektovať. Ryba by mala byť čo najčerstvejšia, čas od zmrazenia by teda nemal byť príliš dlhý. Mäso totiž môže dlhodobým skladovaním v mrazničke „vymrznúť“, teda vyschnúť.

Databáze testovaných výrobků

Mrazené tresky (18 výrobků)
poslední aktualizace: 30.12.2020


Prihlásiť