Ako vybrať mrazené morské ryby

Obsah marcového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 3/2024 Obsah marcového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 27.11.2023

V našich testoch sme sa už zaoberali niekoľkými druhmi morských rýb. Rady na nákup sú do značnej miery podobné, preto ich môžeme zhrnúť spolu s charakteristikou jednotlivých druhov v spoločnom nákupnom sprievodcovi.

Každá ryba sa na našom trhu predáva pod naším názvom. Systém názvov však nie je úplne jednoznačný a umožňuje používanie synoným. Kvôli jednoznačnej identifikácii konkrétnej ryby je preto dôležitý latinský názov, ktorý nájdete na každom obale.

Medzi najdostupnejšie morské ryby patria aljašské tresky, ktoré sa pravidelne umiestňujú na vrchole rebríčka najhojnejšie lovených druhov na svete. Jemná chuť a vôňa im dáva široké možnosti využitia v kuchyni aj pri priemyselnom spracovaní. Ich biele mäso slúži napríklad ako hlavná surovina pri výrobe rybích prstov alebo krabích tyčiniek. Z pohľadu výživy nám treska poslúži ako zdroj bielkovín, rybí tuk v nich však nehľadajte. Vo filetách je iba okolo 0,5 % tuku. Ak si idete kúpiť aljašskú tresku, overte si na obale názov ryby. Istotu dáva latinské meno Theragra chalcogramma. Aljašský prídomok súvisí s miestom, kde tresky žijú. Ide totiž o rybu z Beringovho mora, ktoré sa rozlieva medzi Aljaškou a Ruskom.

Ďalším obľúbeným druhom mrazených rýb sú lososy. Názov losos neoznačuje jednu konkrétnu rybu, ale zastrešuje niekoľko druhov lososovitých rýb. Losos na vašom tanieri bude pravdepodobne buď losos obyčajný, alebo losos gorbuša. Ako ukázali naše testy, druh ryby úzko súvisí so spôsobom chovu a tučnosťou. Losos obyčajný (Salmo salar), alebo aj atlantický, je najväčší z rodu Salmo, ktorý po dvoch rokoch dorastá do dĺžky viac ako 70 cm. Na komerčné účely sa losos obyčajný chová v akvafarmách napríklad v Nórsku, Írsku, Kanade alebo v Rusku. Tvoria 90 % chovaných lososov na trhu a 50 % celkového trhu s lososmi. V divokej prírode ho človek prakticky vylovil. Losos gorbuša (Oncorhynchus gorbuscha), v angličtine známy ako pink alebo humpback salmon, je najmenší a najhojnejší zo skupiny pacifických lososov. Gorbuša sa vyžíva v studených vodách s teplotou do 14 °C, jeho prirodzeným prostredím sú arktické a tichomorské pobrežné vody a rieky. Na rozdiel od lososa obyčajného sa gorbuša cielene chová na farmách len minimálne, drvivá väčšina žije voľne a loví sa v mori.

Pod názvom morská šťuka alebo hejk sa ponúkajú ryby z čeľade treskovitých. Najčastejšie ide o morskú šťuku argentínsku (Merluccius hubbsi) žijúcu pri juhovýchodnom pobreží Južnej Ameriky. Ďalšou možnosťou je Merluccius polli, ktorý žije pri západnom pobreží Afriky. V obidvoch prípadoch ide o dravé ryby žijúce v pomerne veľkých hĺbkach (100 až 200 m). Takisto ako aljašské tresky, ani morské šťuky nie sú príliš dobrým zdrojom rybieho tuku. Ich mäso vykazuje menej ako 1 % tučnosť.

V obchodoch sa môžete stretnúť s rybami balenými a nebalenými, ktoré sa predávajú pri pultoch s obsluhou. Mrazené ryby sa predávajú v celku alebo ako filety. Ako filety sa však môžu ponúkať buď celé kusy mäsa, alebo tvarované filety vyrábané lisovaním kusov rybieho mäsa. V každom prípade sa na ich obaloch spotrebiteľ musí dočítať, o aký typ ryby ide. Na ďalších rybích produktoch, napríklad mletých polotovaroch a pod. takáto informácia povinná nie je, napriek tomu ju obvykle výrobcovia spomínajú.

Okrem latinského názvu na etikete nájdete aj informáciu o pôvode ryby. Pôvodom sa rozumie to, či ide o rybu ulovenú v mori, alebo odchovanú na farme. Spolu s tým sa uvádza aj kódové označenie oblasti výlovu, prípadne miesto chovu. Na nižšie priloženej mape si môžete jednotlivé kódy spojiť s konkrétnou časťou sveta.

Kľúčovou informáciou na obale každej mrazenej ryby je dátum minimálnej trvanlivosti a dátum zmrazenia. Rozhodne sa vypláca tieto dáta sledovať a rešpektovať. Ryby by mali byť čo najčerstvejšie, čas od zamrazenia by teda nemal byť príliš dlhý. Ako sme sa presvedčili na vlastné oči, po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti síce zostáva ryba z pohľadu chemického zloženia rovnaká, utrpieť však môžu jej senzorické vlastnosti. Mäso môže dlhodobým skladovaním v mrazničke „vymrznúť“, teda vyschnúť.

Databáze testovaných výrobků

Mrazené ryby (11 výrobků)
poslední aktualizace: 30.11.2023
Mrazené tresky (18 výrobků)
poslední aktualizace: 30.12.2020
Mrazené filety z lososa (9 výrobků)
poslední aktualizace: 30.11.2018


Prihlásiť