Ako testujeme sporáky

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • funkcia varnej platne: 25 %
  • funkcia rúry: 25 %
  • ovládanie: 25 %
  • spotreba el. energie: 10 %
  • hlučnosť: 5 %
  • bezpečnosť: 10 %

Funkcia varnej platne

Ohrev vody

Raz na veľkej platničke a raz na malej sme v hrnci adekvátnej veľkosti varili vodu v súlade s normou ČSN EN 60350-2. Hodnotili sme čas potrebný na uvarenie vody, ktorý sme následne prepočítali na 1 liter; zisťovali sme aj spotrebovanú elektrickú energiu.

Kontrola teploty

Na malej aj veľkej platničke zapnutej na najnižší stupeň sme v hrnci s 30 mm oleja v pravidelných intervaloch merali teplotu v súlade s normou ČSN EN 60350-2. Cieľom bolo zistiť, či je varná platňa schopná udržiavať stálu teplotu.

Palacinkový test

Na teflónovej panvici sme piekli štyri palacinky pri 200 °C. Merali sme čas potrebný na ich výrobu, farbu a rovnomernosť opečenia spolu so spotrebovanou elektrickou energiou. Pri teste sme postupovali podľa normy ČSN EN 60350-2.

Efektivita flexi zóny

Na plochu označenú ako flexi zóna sme položili tukom vymastenú a múkou poprášenú oceľovú platňu. Flexi zónu sme zapli na najvyšší možný stupeň a sledovali sme, či dochádza k rovnomernému zhnednutiu múky, alebo či flexi zóna hreje na niektorých miestach viac a na iných menej.

Test hranolčekov

Podľa normy ČSN EN 60350-2 sme vyprážali mrazené hranolčeky 45 minút v 500 g várkach. Prvú dávku sme vložili do vriaceho oleja, keď dosiahol teplotu 180 °C a vyprážali 7 minút. Každú ďalšiu várku hranolčekov sme vkladali vždy vtedy, keď olej znovu dosiahol 180 °C a po 7 minútach opäť vytiahli. Takto sme pokračovali, kým nevypršal vymedzený čas. Zároveň sme na zvyšných 3 platničkách varili vodu. Zaznamenávali sme vždy čas potrebný na dosiahnutie 180 °C teploty, množstvo vypražených dávok a spotrebu elektrickej energie.

Funkcia rúry

Predhrievanie rúry

Zaznamenávali sme čas a spotrebu elektrickej energie pri predhrievaní prázdnej rúry z izbovej teploty o 155 K pri teplovzdušnom režime o 180 K pri bežnom ohreve. Ak mala rúra rýchle predhrievanie, testovali sme oba varianty.

Presnosť nastavenia teploty

Meriame po stabilizácii prázdnej rúry na 150 °C, 200 °C aj na maximálny výkon.

Stabilita teploty

Meriame intervaly regulácie teploty v rozpálenej rúre a zaznamenávame, k akému veľkému teplotnému rozdielu dochádza v priebehu pečenia.

Kurča

Čerstvé kura s hmotnosťou približne 1800 g (+/-200 g) sme piekli podľa inštrukcií v návode. Pri pečení sme nepoužili žiadny tuk, soľ ani dochucovadlá.

Malé koláčiky

Na upečenie 30 až 40 koláčikov sme použili 340 g masla, 340 g cukru, 300 g vajíčok, 450 g pšeničnej múky, 15 g prášku do pečiva a 6 g soli. Test koláčikov prebiehal podľa normy IEC 60350-1, aby bolo možné hodnotiť rovnomernosť sfarbenia a distribúciu tepla horizontálne aj vertikálne.

Piškótový korpus

Na upečenie korpusu sme použili 100 g pšeničnej múky, 100 g kukuričnej múky, 3 g prášku do pečiva, 150 g cukru, 3 vajcia a 30 ml vody. Test prebiehal podľa normy IEC 60350-1. Test sme robili aj na dvoch úrovniach.

Efektivita grilu

Rúru sme na päť minút predhriali s nastavenou maximálnou teplotou na grilovanie,  a potom sme do nej vložili rošt pokrytý bielym hriankovým chlebom. Test sme opäť robili podľa normy ICE 60350-1.

Ovládanie

Jednoduchosť ovládania hodnotili traja experti. Pri varnej platni test zahŕňal: ovládanie základných aj prídavných funkcií varnej platne (napríklad časovač alebo rýchly štart), pohodlie pri použití všetkých platničiek naraz, jednoduchosť čistenia platne aj zrozumiteľnosť návodu na použitie.

Pri rúre sme sa zamerali na: prácu s kontrolným panelom, nastavenie časovača, ovládanie automatických aj nastaviteľných programov, manipuláciu s dvierkami, možnosť vidieť do rúry počas pečenia, vkladanie a vyberanie pokrmov, údržbu rúry ručným čistením aj hodnotenie návodu na použitie.

Spotreba elektrickej energie

Spotrebu energie sme zisťovali priebežne počas všetkých skúšok varenia a pečenia aj v režime stand-by.

Bezpečnosť

Testy bezpečnosti čiastočne vychádzajú z normy EN 60335-2-6. Skúška zahŕňala bezpečnosť pred úrazom elektrinou a tepelnú aj mechanickú bezpečnosť. Súčasťou boli aj ďalšie bezpečnostné skúšky. Merali sme teplotu medzi platničkami, zvyškové teplo po vypnutí indukcie aj rýchlosť schladenia varnej platne na 60 °C. Medzi ďalšie bezpečnostné testy patrila skúška reakcie platničky na odobratie hrnca, na pretečenie vriacej vody, poliatie ovládacieho panelu aj zahrievanie prázdneho hrnca.

Hlučnosť

Hlučnosť a nepríjemnosť zvuku sporáka v prevádzke posudzovali subjektívne traja preškolení experti.

Prihlásiť