Ako hodnotíme
Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.
- funkcie: 60 %
- ovládanie: 25 %
- konštrukcia a spracovanie: 5 %
- hlučnosť: 5 %
- spotreba el. energie: 5 %
Funkcia
Disciplíny, preverujúce základné funkcie, absolvujú všetky modely nehľadiac na dodávané príslušenstvo (príprava cesta, šľahanie, výroba majonézy, sekanie, strúhanie, krájanie zemiakov a mixovanie detskej výživy). Druhou várkou skúšok prejdú roboty len vtedy, ak sú vybavené patričným nadstavcom (mixovanie smoothie, sekanie ľadu, odšťavovanie a príprava hranolčekov); fotografiu pribaleného príslušenstva nájdete v karte konkrétneho výrobku. Druhá časť skúšok sa do hodnotenia nezapočítava.
Počas testu sa pridŕžame informácií v návode na použitie (dodržiavame odporúčaný čas prípravy, maximálny čas prevádzky, konkrétny program, rýchlostný stupeň alebo špeciálny nadstavec). Pokrmy aj nápoje pripravujeme podľa jednotnej receptúry a vždy používame rovnaké ingrediencie.
Príprava cesta: piškótový koláč
Recept: 150 g múky, 150 g cukru, 150 g masla, 3 vajcia; pečenie 55 minút v rúre predhriatej na 170 °C
Hodnotenie: čas potrebný na rozmiešanie surovín, rovnomernosť (hladkosť) cesta, nárast objemu po upečení, konzistencia a štruktúra upečeného koláča
Príprava cesta: biely chlieb
Pri miesení cesta na chlieb používame jednotný recept, vždy však využijeme maximálnu kapacitu, ktorú výrobca pri príprave chlebového cesta uvádza. Chlieb pečieme z pol kila cesta, alebo z celej dávky, ak je maximálna kapacita menšia ako 500 g.
Recept: 500 g múky, 10 g soli, 350 ml vody a 10 g čerstvého droždia − zo základného receptu vypočítame podľa stanovenej kapacity konečné množstvo použitých surovín.
Hodnotenie: čas potrebný na vymiesenie cesta, rovnomernosť (hladkosť) cesta, vyskočenie po upečení, konzistencia a štruktúra upečeného chleba
Príprava cesta: palacinky
Recept na 1 liter cesta: 250 g múky, 500 ml čerstvého plnotučného mlieka, 200 g vajec (bez škrupín) a 6 g soli
Hodnotenie: čas potrebný na rozmiešanie surovín, jemnosť, penivosť a miera tekutosti cesta, prítomnosť usadenín
Šľahanie: vaječné bielky
Recept: 5 vaječných bielkov
Hodnotenie: čas potrebný na ušľahanie, kvalita snehu a nárast objemu po ušľahaní
Šľahanie: šľahačka
Recept: 250 ml smotany na šľahanie
Hodnotenie: čas potrebný na ušľahanie, kvalita šľahačky a nárast objemu po ušľahaní, stabilita konzistencie a objemu po 24 hodinách v chladničke
Výroba majonézy
Recept: 2 vaječné žĺtky, lyžička horčice, 200 ml oleja
Hodnotenie: čas potrebný na ušľahanie, stuhnutosť a rovnomernosť, stabilita stuhnutia po 24 hodinách v chladničke
Sekanie: orechy/bylinky/cibuľa
Recept: 200 g lieskových orechov/20 g petržlenu/1 veľká rozštvrtená cibuľa (biela)
Hodnotenie: čas potrebný na nasekanie, jemnosť a rovnomernosť
Strúhanie: syr/mrkva
Recept: 150 g ementálu/150 g mrkvy
Hodnotenie: čas potrebný na nastrúhanie, množstvo nenastrúhaných kúskov, rovnomernosť nastrúhania, sila potrebná na nastrúhanie (iba pri mrkve)
Mixovanie: detská výživa
Recept: 200 g zemiakov, 200 g mrkvy, 200 g hovädzieho mäsa; k predvareným surovinám sa pridá také množstvo vody, aby sme docielili žiaducu konzistenciu.
Hodnotenie: čas potrebný na prípravu, rovnomernosť a jemnosť, prítomnosť kúskov mäsa, množstvo nerozmixovaných surovín
Mixovanie: smoothie (rôzne verzie)
recept:
- ½ hrušky, ½ pomaranča, ½ banánu, ½ stonky zeleru, 5 g petržlenu, 100 ml pomarančového džúsu a 50 ml grepového džúsu
- 1 pomaranč, 2 jablká, 2 mrkvy, 100 ml bieleho jogurtu a 100 ml mlieka
- 150 g mrazeného banánu, 50 g mrazených čučoriedok a 50 ml vody; 15 minút pred prípravou vyberieme ovocie z mrazničky a necháme trošku „zmäknúť“.
Hodnotenie: čas potrebný na rozmixovanie, rovnomernosť a jemnosť konzistencie, prítomnosť nerozmixovaných kúskov
Odšťavovania: pomaranč/jablko
Recept: 5 pomarančov rozkrojených na polovice/5 jabĺk rozkrojených na polovicu
Hodnotenie: čas potrebný na odšťavenie, jemnosť, penivosť, prítomnosť dužiny, prítomnosť usadenín (10 minút po odšťavení), senzorická skúška
Krájanie: zemiakové plátky/hranolky
Recept: v oboch prípadoch 200 g zemiakov (krájanie každého zemiaka zvlášť)
Hodnotenie: čas potrebný na krájanie, rovnomernosť, množstvo nenakrájaných kúskov
Sekanie ľadu
Recept: 10kociek ľadu
Hodnotenie: čas potrebný na prípravu, rovnomernosť, jemnosť, konzistencia
Ovládanie
V rámci ovládania sme posudzovali zrozumiteľnosť a kompletnosť návodu na použitie, zrozumiteľnosť ovládacích prvkov, jednoduchosť zostavenia a programovania, nalievanie (plnenie) a vylievanie (vyprázdňovanie), možnosť vizuálnej kontroly v priebehu procesu výroby, stabilitu prístroja, čistenie, uskladnenie alebo komfort pri používaní pravou aj ľavou rukou.
Konštrukcia a spracovanie
Hodnotili sme celkové spracovanie prístroja, pevnosť konštrukcie, starostlivé zasadenie jednotlivých dielov, vyhotovenie ovládacích prvkov alebo použitý materiál (plast, kov). Posudzovali sme aj odolnosť značenia alebo farby.
Hlučnosť
Pri všetkých kuchynských robotoch sa hlučnosť merala pri niekoľkých rýchlostných stupňoch zo vzdialenosti pol metra. Hlučnosť subjektívne posudzovali aj traja laboratórni experti. Celkové hodnotenie za hlučnosť pozostáva z kombinácie výsledkov oboch týchto čiastkových známok.
Spotreba energie
Merali sme spotrebu energie v stave stand-by, čiže pohotovostnom režime.
Záťažová skúška
Záťažovú skúšku motora robíme pomocou funkcie miesenia a mixovania.
Funkcia miesenia
• Food processor spustíme na nízku rýchlosť, miešame náplň z 1/3 ovsených vločiek a 2/3 vody.
• Robot na tri minúty zapneme, následne na minútu vypneme; po 15 dokončených cykloch necháme prístroj hodinu odpočinúť.
• Počas dňa urobíme celkovo 60 cyklov, náplň meníme vždy po hodine prevádzky.
• Skúška sa robí dva dni, čo zodpovedá celkovo 16 hodinám prevádzky.
Funkcia mixovania
• Food processor spustíme na vysokú rýchlosť, miešame zmes z 1/3 pilín a 2/3 vody.
• Ak je kapacita nádoby menšia ako päť litrov, použijeme liter zmesi, ak je kapacita väčšia ako päť litrov, pracujeme s 1,5 litrom.
• Robot na päť minút zapneme, následne na minútu vypneme; Po 20 dokončených cykloch necháme prístroj hodinu odpočinúť.
• Počas dňa prebehne celkovo 60 cyklov.
• Skúška prebieha počas dvoch dní, čo zodpovedá celkovo 18 hodinám prevádzky.
Bezpečnosť
V rámci tejto skúšky hodnotíme takzvanú elektrickú bezpečnosť ‑ kontrolujeme pri nej bezpečnostné značenie a ochranu proti prepätiu.