Ako testujeme teplovzdušné fritézy

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • fritovanie: 55 %
  • spotreba energie: 15 %
  • ovládanie: 20 %
  • dielenské spracovanie: 5 %
  • bezpečnosť: 5 %

Fritovanie

Pracovníci laboratória hranolčeky fritujú v miestnosti s izbovou teplotou. Nastavená teplota fritovania zodpovedá odporúčaniu v návode. Pokiaľ manuál túto informáciu neobsahuje, fritujeme na 200 °C. Aby mali všetky modely rovnaké východiskové podmienky, nechávame hranolčeky ležať minimálne 24 hodín v mrazničke nastavenej na -18 °C.

Fritujeme dvakrát, raz s optimálnym, druhýkrát s maximálnym možným množstvom hranolčekov. Optimálne množstvo vyvodzujeme z inštrukcií výrobcu. Pokiaľ to neuvádza, pomáhame si normou ČSN EN 61309 a nádobu naplníme do dvoch tretín. Ak je ideálny počet hranolčekov dokopy menej ako 400 gramov, túto skúšku vynechávame a fritujeme len najvyššie množstvo. Hodnotíme čas fritovania (vrátane prípadného zohrievania fritézy) aj senzorické vlastnosti hotových hranolčekov.

Aby sme overili, či sú prístroje po stránke fritovania skutočne všestranné, vkladali sme do nich aj iné jedlá, konkrétne chladené kuracie paličky (zvyčajne štyri kusy zhruba po 100 g) a mrazené jarné závitky (10 kusov). Testovacia procedúra kopírovala prípravu hranolčekov. Pri paličkách aj závitkoch sme hodnotili čas potrebný na prípravu a chuť aj vzhľad hotových jedál.

Spotreba elektrickej energie

Známkujeme spotrebu elektrickej energie. Pri všetkých cykloch fritovania meriame spotrebované watthodiny. Na výslednej známke sa hranolčeky, paličky aj závitky podieľali rovnakou váhou.

Ovládanie

Známky za skúšky ovládania sú výsledkom hodnotenia skupiny minimálne troch laboratórnych pracovníkov. Hodnotili návod na použitie (konkrétne čitateľnosť, zrozumiteľnosť textu, obrázkov alebo grafov, plusom je aj prítomnosť knihy s receptami), nastavenie fritovacích programov (vrátane vyhotovenia ovládacích tlačidiel a nastavenia času a teploty), bežné používanie (najmä vkladanie a vyberanie pokrmov), (ne) prítomnosť pozorovacieho okienka, jednoduchosť čistenia alebo manipuláciu a skladovanie.

Dielenské spracovanie

Známkujeme aj dielenské spracovanie fritéz. Všímame si celkovú konštrukciu a materiály, odolnosť proti poškriabaniu, spracovanie plastových častí, kvalitu spojov, ovládacích prvkov a podobne.

Bezpečnosť

Do celkového hodnotenia zasiahla aj elektrická a teplotné bezpečnosť. Elektrická bezpečnosť sa preveruje podľa príslušnej normy. Meranie teploty rôznych častí povrchu fritéz robíme v miestnosti s izbovou teplotou podľa normy ČSN EN 13202. V laboratóriu vždy zaznamenávajú maximálnu teplotu aj konkrétne miesto a materiál, z ktorého je najrozpálenejší bod vyrobený.

Prihlásiť