Hoci sa môžeme chváliť dlhou rybnikárskou tradíciou, naši zákazníci preferujú pri nákupoch morské ryby. Na jednu z najbežnejších rýb sme sa pozreli v teste mrazených tresiek.
Do laboratória sme poslali 18 vzoriek aljašskej tresky v podobe filiet a porciovaného blokového filé. Zaujímalo nás, ako sa obidva typy výrobkov líšia v chuti, obsahu rybacieho mäsa aj nežiaducich látok.
Pri ochutnávke sme očakávali porovnateľné výkony. Filety aj blokové filé totiž obsahujú čisté rybacie mäso a navzájom sa líšia iba technológiou spracovania a vzhľadom. Výsledky ochutnávok nám ukázali, že to tak naozaj je. Ani v jednej z kategórií tresiek sme v chuti, vôni alebo konzistencii nenarazili na žiadne veľké nedostatky.
Druhou hlavnou skúškou bolo meranie obsahu mäsa. Výpočtom z obsahu bielkovín, tuku a ďalších ukazovateľov určili v laboratóriu, koľko tresčieho mäsa vzorky „priemerne“ obsahujú. Vo väčšine prípadov sme sa dopracovali k uspokojivým výsledkom, ale pri dvoch výrobkoch sme zistili príliš nízky obsah rybacieho mäsa. Za klamanie zákazníkov sme preto vzorkám udelili celkovo nedostatočné hodnotenie.
Ďalší blok analýz sledoval obsah solí a nežiaducich látok. Pokiaľ ide o soľ, zaujímal nás obsah nielen chloridu sodného, inak kuchynskej soli, ale dali sme skontrolovať aj to, či ryby neobsahujú nedeklarované fosforečnany a kyselinu citrónovú, ktoré dokážu viazať v rybacom mäse nadbytočnú vodu.
Z rôznych nežiaducich látok sme si vybrali ťažké kovy. V tomto ohľade nám však priniesli z laboratória samé dobré správy. Všetky namerané koncentrácie kadmia, ortuti, olova alebo arzénu spoľahlivo vyhoveli predpísaným limitom.