Balené ľadové kávy málo kofeínu, veľa cukru

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Vydané: 4.11.2020   

Balené chladené kávy sa obsahom pridaných cukrov a tukov vyrovnajú potravinám, ale väčšinou nedodajú organizmu potrebné množstvo kofeínu.

Od svojho uvedenia na trh pred 16 rokmi, sú chladené kávové nápoje s mliekom vo Švajčiarsku veľmi populárne. Marketingové prieskumy ukazujú, že tržby obchodníkov vlani dosiahli 187 miliónov švajčiarskych frankov (skoro 178 miliónov Eur). Pôvodne išlo len o kávu s kravským mliekom, dnes zoženiete aj nápoje s rastlinnými náhradkami mlieka.

Spotrebiteľská relácia Kassensturz verejnoprávnej televízie SRF a spotrebiteľský časopis Saldo testovali 15 vzoriek balených kávových nápojov na obsah nežiaducich látok a pochybných prísad. Zisťovali aj množstvo cukru, tuku alebo kofeínu.

Potešujúca správa je, že testované chladené kávy neobsahovali ťažký kov kadmium, sulfátový polysacharid karagenan, ani fosfáty. Veľkým problémom je však nadmerné množstvo cukru a tuku. V mlieku sa prirodzene vyskytuje laktóza, tzv. mliečny cukor.

Výrobcovia však do nápojov často pridávajú klasický biely repný cukor. Test odhalil 9-15 g cukru v jednom tégliku.

Svetová zdravotnícka organizácia WHO odporúča, aby dospelí bez dostatočnej fyzickej aktivity konzumovali maximálne 50 g pridaného cukru denne. Spotrebiteľ si často neuvedomuje, že jeden chladený kávový nápoj tvorí pätinu až štvrtinu denného príjmu. Balené kávové nápoje, najmä tie s pridaným mliekom, sa množstvom obsiahnutého tuku a cukrov približujú viac pokrmu, ako nápoju.

Najviac cukru a tuku bolo v jednej porcii (350 ml) testovaných nápojov OK a Denner. V laboratóriu zistili najmenej pridaných cukrov a tuku v mandľových nápojoch od Emmi a Alpro.

Ľudia pijú kávu nielen kvôli chuti, ale aj kvôli jej povzbudzujúcim účinkom. Test ukázal, že nie všetky ľadové kávy naozaj povzbudia. Informácie o množstve kofeínu v zozname zložiek boli trochu mätúce, napríklad „54 % kávy, vody a kávového extraktu“ alebo „káva Arabica: 1 %“. Podľa laboratórnych výsledkov obsahuje polovica testovaných produktov menej kofeínu, ako priemerná šálka espressa. V nápojoch značiek Alnatura, Alpro a Migros bola sotva polovica kofeínu, ako sa dá očakávať v klasickej šálke.

Pôvodný článok vrátane podrobných výsledkov testu nájdete tu.

Prihlásiť