Ako testujeme tyčové mixéry

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkové hodnotenie.

  • funkcie: 60 %
  • ovládanie: 25 %
  • hlučnosť: 10 %
  • konštrukcia a spracovanie: 5 %

Limity hodnotenia

Niektoré čiastkové hodnotenia môžu byť limitované hraničnými hodnotami. V takom prípade nemusí celkové hodnotenie zodpovedať váženému priemeru čiastkových hodnotení.

Funkcia

Hlavnou časťou testu boli praktické skúšky. Nižšie uvádzame výsledný produkt, použité ingrediencie a za dvojbodkou faktory podieľajúce sa na hodnotení.

Základné funkcie (testované za pomoci tyče na mixovanie )

• Majonéza (2 vaječné žĺtky, čajová lyžička horčice, 2 dl oleja): čas prípravy, kvalita, konzistencia a vzhľad po 24 hodinách v chladničke.

• Detská výživa (200 g zemiakov, 200 g mrkvy, 200 g hovädzieho mäsa): čas prípravy, kvalita, rovnomernosť rozmixovania, štruktúra a jemnosť.

• Palacinkové cesto (250 g bielej pšeničnej múky, 500 ml čerstvého plnotučného mlieka, 200 g vajec, 6 g soli): čas prípravy, rovnomernosť rozmixovania a hladkosť.

• Smoothie (½ hrušky, ½ pomaranča, ½ banánu, ½ plátku zeleru, 5 g petržlenu, 100 ml pomarančového džúsu, 50 ml grepového džúsu): čas prípravy, rovnomernosť rozmixovania, konzistencia a prítomnosť kúskov zeleru a banánu.

Sekanie (testované s pomocou nadstavca na sekanie)

• Cibuľa (veľká cibuľa rozrezaná na štvrtiny): čas sekania, rovnomernosť a jemnosť.

• Bylinky (20 g petržlenu): čas sekania, rovnomernosť a jemnosť.

• Orechy (200 g lieskových orechov): čas sekania, rovnomernosť a jemnosť.

Šľahanie (testované pomocou metly na šľahanie)

• Šľahačka (250 ml smotany): čas šľahania, kvalita a nárast objemu.

• Sneh z bielkov (5 vaječných bielkov): čas šľahania, kvalita a nárast objemu.

Príprava zemiakovej kaše (testované pomocou nadstavca na prípravu kaše)

• Zemiaky (300 g zemiakov, 5 cl mlieka): čas prípravy, rovnomernosť rozmixovania a konzistencia.

Ako prebiehalo testovanie?

Všetky zariadenia sa zapojili do siete rovnakého napätia (230 V).

Test sa robil v miestnostiach s priemernou izbovou teplotou.

Použité suroviny sa uchovávali v chladničke pri konštantnej teplote.

V prípade, ak sa použila voda, vždy išlo o rovnaký zdroj kohútikovej vody.

Pri každej čiastkovej skúške sa pevne stanovila receptúra (pracovali s rovnakým množstvom aj pomerom ingrediencií).

Laboratórni experti sa vždy pridržiavali pokynov uvedených v návode na použitie. Počas testovania dodržiavali napríklad deklarovaný maximálny čas prevádzky alebo volili rýchlosť aj nadstavec, ktorý výrobca pre konkrétnu funkciu mixovania odporúča.

Hlučnosť

Hlučnosť sa merala v decibeloch pri najvyššom prevodovom stupni vo vzdialenosti pol metra od prístroja. Zároveň ju subjektívne hodnotili traja technickí experti, ktorí posudzovali tak silu vydávaného zvuku, ako aj jeho charakter.

Ovládanie

V rámci ovládania sa posudzovala zrozumiteľnosť a kompletnosť návodu na použitie, jednoduchosť manipulácie, kvalita ovládacích prvkov aj možnosti čistenia a skladovania.

Konštrukcia a spracovanie

Hodnotí sa celkové spracovanie prístroja, pevnosť konštrukcie, starostlivé nasadenie jednotlivých dielov, kvalita a umiestnenie ovládacích prvkov aj odolnosť značenia. Do hodnotenia sa započítal aj deklarovaný maximálny čas prevádzky. Pokiaľ ho výrobca neuvádzal alebo bol nižší ako 60 sekúnd, znížili sme výrobku výslednú známku.

Bezpečnosť

Okrem kontroly prítomnosti výstražných symbolov sme zahrnuli do testu bezpečnosti aj hodnotenie bezpečnosti spojenej s používaním elektrického prúdu. Všetky výrobky prešli skúškou izolácie, vysokého napätia aj ochranných vodičov.

Záťažová skúška

Test odolnosti motora prístroja. Každý model absolvoval 70 cyklov (minútu v akcii, minútu pauza, po piatich cykloch pauza desať minút). Mixovala sa zmes vody a drevných pilín (2/3 k 1/3). Po každej záťažovej skúške sme prístroj rozobrali a znovu zostavili.

Prihlásiť