Test kávovarov 2020

Publikované v časopise 10/2020

Ak uprednostňujete pred instantnou či tureckou kávou espresso, možno ste už zvažovali kúpu kávovaru. Vyberať môžete medzi automatickými, pákovými a kapsulovým prístrojmi. Aby sme vám uľahčili výber, do laboratória sme odoslali takmer tri desiatky kávovarov všetkých spomenutých typov. Za prípravu kávy a obsluhu padali vysoké hodnotenia. Slabšie známky však niektoré modely pozbierali za vyššiu spotrebu elektrickej energie či samotnú chuť kávy.

Ďalšie kávovary na webe

V našej webovej databáze na www.dtest.sk/kavovary nájdete výsledky mnohých modelov otestovaných v minulosti (výsledky sú dostupné pre predplatiteľov). Testovanie prebieha od roku 2018 podľa rovnakého testovacieho programu – výsledky z posledných dvoch rokov sú tak s tými aktuálnymi plne porovnateľné.

Test kávovarov sme naposledy publikovali pred necelým rokom (dTest 12/2019). Rovnako ako vlani, aj tento rok sme sa zamerali na tri najbežnejšie typy kávovarov – automatické, pákové a kapsulové. Medzi overenými modelmi tak narazíte na naozaj širokú škálu produktov.

Okrem osobitných spôsobov prípravy kávy sa medzi sebou otestované modely často líšia aj cenou alebo veľkosťou a hmotnosťou. Zatiaľ čo niektoré kompaktné výrobky vážia len dva a pol kila, väčšie „mašiny“ dosahujú aj viac ako desať kilogramov. Na podobne veľké rozpätie sme narazili aj v oblasti ceny – testované kávovary kúpite od 57 do 1 110 €.

Akým disciplínam sme kávovary v laboratóriu podrobili? Začali sme ako inak než prípravou espressa. Zaujímalo nás, koľko času nám zaberie a akú teplotu aj objem pri nápoji nameriame. V tejto prakticky zameranej úlohe sme vyskúšali aj napeňovače mlieka. Rovnako ako pri ostatných kuchynských pomocníkoch sme aj pri kávovaroch posúdili, ako ľahko sa ovládajú, čistia alebo nakoľko sú pri spustení hlučné. Pri prevádzke aj v režime stand-by sme ďalej merali množstvo spotrebovanej energie.

Najvýraznejšie sa do celkového hodnotenia premietla senzorická skúška, v ktorej čerstvo pripravenú kávu ochutnala skupina desiatich vyškolených odborníkov. Skúška prebiehala naslepo, takže nikto z hodnotiacich nevedel, z akého kávovaru espresso pochádza. Modely vybavené mlynčekom (všetky automatické a jeden pákový) pripravovali espresso zo zrnkovej kávy Illy Espresso, pričom sme pri nich nastavili štandardnú hrubosť mletia. Pákové automaty potom pracovali s mletou kávou identickej značky. Do kapsulových prístrojov sme vkladali kapsuly určené na prípravu espressa – konkrétne Nespresso Livanto a Dolce Gusto Espresso. Experti pri čerstvo pripravenej káve posudzovali farbu, konzistenciu, intenzitu aj celistvosť vône, chuti (telo, kyslosť, horkosť, trpkosť, dochuť) a celkový dojem. Ak niekto z nich narazil na chuťový nedostatok, uviedli ho do komentára.


automatické kávovary (porovnat)

pákové kávovary (porovnat)

kapslové kávovary (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Kávovary na kapsule (87 výrobků)
poslední aktualizace: 1.10.2020


Prihlásiť