Ako hodnotíme
Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.
- tučnosť: 35 %
- senzorické hodnotenie: 40 %
- nežiaduce látky: 10 %
- obal a deklarácie: 15 %
Senzorické hodnotenie margarínov sa robilo profilovou metódou (100-bodová stupnica). Nevyhovujúce znaky sa posúdili aj metódou slovného opisu. Na hodnotení sa zúčastnilo 12 hodnotiteľov. Na neutralizovanie chuti sa podávalo biele pečivo a pitná voda.
Celkový tuk sa stanovil gravimetricky po extrakcii.
Kvantifikácia nemliečneho tuku bola vykonaná podľa ČSN EN ISO 17678 (57 0516). Mlieko a mliečne výrobky − Stanovenie čistoty mliečneho tuku pomocou plynovej chromatografie triglyceridov (referenčná metóda).
Zloženie mastných kyselínbolo po derivatizácii stanovené pomocou metódy GC/FID.
Stanovenie esterov 3-MCPD, esterov 2-MCPD a esterov glycidolu bolo vykonané metódou plynovej chromatografie s hmotnostnou detekciou (GC/MS) podľa AOCS Official methods CD 29a-13.